2019, Uutinen 14.01.2019 Paula Mikkola
-Me haluamme, että ihmisiä muuttaisi arktiselle alueelle sen sijaan, että he muuttavat täältä pois. Tästä syystä älykkäät energiaratkaisut ovat tärkeitä. Näin totesi Lapin ammattikorkeakoulun Mikko Rintala esitellessään EEBAK ja muita hankkeita Rovaniemellä arktisten hankkeiden klusterointitapahtumassa.

EEBAK (Energiatehokkuuden parantaminen arktisissa rakennuksissa) on osa laajempaa Arctic Cluster –hanketta, joka käsittelee älykkäitä energiaratkaisuja arktisella alueella. Muut mukana olevat hankkeet ovat GrAB (Vihreät arktiset rakennukset) ja SECURE (älykkäämpiä energiayhteisöjä pohjoisen arktisille alueille).

Toimii kolmessa maassa

Klusterihanke toimii kolmessa maassa ja siinä on toimijoita kolmesta eri Interreg-ohjelmasta, Interreg Pohjoisesta, Kolarcticista sekä Pohjoinen periferia ja Arktis ohjelmasta.

-Yhteistyöhön kuuluu kaksitoista kumppania eri maista. Tavoitteena on kansainvälisen yhteistyön kautta luoda hyviä ja älykkäitä energiaratkaisuja arktiselle alueelle, Rintala kertoi.

– Opimme toisiltamme eri ohjelmista ja hankkeista sekä rakennamme verkostoamme laajemmaksi, kertoi Ianire Renobales ERNACT-organisaatiosta, joka on irlantilainen toimija hankkeessa.

Älykkäitä energiaratkaisuja

EEBAK hankkeessa rakennetaan energiatehokkaita taloja arktisiin yhteisöihin. GrAB hanke keskittyy kolmeen asiaan; luo houkuttelevia elämisen mahdollisuuksia arktiselle alueelle, suunnittelee houkuttelevia kaupunkiympäristöjä ja houkuttelevia rakennuksia. Tärkeitä asioita tässä työssä ovat kestävä ja taloudellinen kasvu, kaupunkikehitys ja sosiaalinen ympäristö, korkeatasoiset ekologiset talot, terveelliset ja energiatehokkaat rakennukset.

Uusiutuva energia

Yhtenä tavoitteena on rakentaa älykkäitä energiayhteisöjä Irlantiin, Pohjois-Irlantiin, Färsaarille ja Ruotsiin. Älytaloja kehitetään myös Pohjois-Suomessa ja Norjassa. Kehitetään uusiutuvaa energiaa, joka toimii asunnoissa ja koko yhteisössä.

Opittuja asioita

Mitä hankkeissa on tähän mennessä opittu?

-On tärkeää oppia toisilta kumppaneilta ja muilta interregohjelmilta. Verkostojen rakentaminen ja sidosryhmien vahvempi sitouttaminen ovat hanketoimijoille tärkeitä asioita, sanoi Renobales.

Hankkeessa on myös huomattu, miten tärkeää on esitellä saavutettuja tuloksia ja tavoitella laajempaa yleisöä sekä olla mukana isommissa eurooppalaisissa konferensseissa. Tiiviimmällä kansainvälisellä yhteistyöllä on helpompi löytää ratkaisuja yhteisiin haasteisiin.