Uutinen 23.10.2023 Kent Lidman
-Pyrimme auttamaan mahdollisimman monia nuoria löytämään työpaikan toisesta Pohjoismaasta, kertoi Norjan Nordjobbin hankevetäjä Emilia Modigh, joka kehittää toimintaa Norjan Foreningen Nordenissa

Norden-yhdistysten liitto vastaa Nordjobb-ohjelman toteuttamisesta Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoituksella.

-Toimintamme kohdistuu 18–30-vuotiaisiin nuoriin ja heidän työssä liikkumiseen Pohjoismaiden välillä. Pyrimme vahvistamaan Pohjolan yhteisiä työmarkkinoita, lisäämään pohjoismaisten kielten ja kulttuurien tuntemista ja osaamista, Modigh selitti.

Auttaa nuoria

Nordjobb auttaa nuoria löytämään työpaikan toisesta Pohjoismaasta, hoitamaan asioita viranomaisten kanssa ja ratkomaan mahdolliset rajaesteet. Järjestämme rajat ylittävää yhteistä ohjelmaa ja autamme asunnon järjestämisessä. Nordjobbissa kyse on usein kesätöistä tai muusta lyhytkestoisesta työsuhteesta.

-Haluamme tehdä toisessa Pohjoismaassa työskentelyn nuorille mahdollisimman helpoksi, Modigh sanoi.

27000 nuorisotyöpaikkaa

Vuodesta 1985 lähtien toteutettu Nordjobb on välittänyt noin 27 000 työpaikkaa.

Mitä nuoret pohjoismaiselta työpaikalta toivovat?

-Työn lisäksi nuoret haluavat tutustua paikallisiin nuoriin, osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, tukea kielen kanssa, yhteiskuljetuksia ja kuntoilumahdollisuuden. He haluavat kokeilla työtä ennen kuin sitoutuvat siihen sekä tukea asumiskustannuksiin, Modigh luetteli.

Tuloksia

Tulokset osoittavat, että 84 prosenttia nuorista kertoo kiinnostuksen Pohjolaa kohtaan kasvaneen niin, että he voisivat harkita työssäkäyntiä tai opiskelua toisessa maassa.

Työnantajista joka viides kertoi, etteivät olisi palkanneet yhtä monta henkilöä, elleivät olisi ottaneet vastaan Nordjobbareita.

Nuorista 78 prosenttia kokee pohjoismaisten kielten osaamisensa parantuneen.

Monet haluavat ulkomaille

-Todella monet nuoret haluavat töihin toiseen Pohjoismaahan. Meidän pitää vain paikallistaa ja tavoittaa nämä nuoret yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa, Modigh totesi.

Kent Lidman