2019, Uutinen 20.02.2019 Paula Mikkola
-Digitalisaatio on epäilemättä kaikkein tärkein tekijä, joka vaikuttaa nuorison viihtymiseen maaseudulla. Tämän kertoi Ruotsin Maaseudun Nuorten Viljelijöiden (LRF Ungdom) puheenjohtaja Emilia Astrenius Widerström Nordregio foorumissa.

Nuoret valitsevat maaseudulla asumisen monesta eri syystä.

-Monet tuntevansa itsensä vapaaksi maaseudulla, jossa he voivat tehdä mitä haluavat. Toiset haluavat olla lähellä luontoa tai tuntea elävänsä ekologisemmin. Osa sanoo tuntevansa itsensä turvallisemmaksi maalla. Jotkut asuvat maaseudulla, koska muu perhe on siellä tai itse on varttunut siellä, Widerström sanoi.

Digitalisaatio tärkeintä

Tutkimukset osoittavat myös, että yhteydet ja digitaalisuus ovat tärkeimpiä asioita maaseudun nuorille.

– Maaseudulla asuvista nuorista 94 % on tätä mieltä. On tärkeää, että kännykässä on kenttää eikä tietokone hidastele tai jotain muuta digitaalisuuteen liittyvää, Widerström kertoi.

Laajakaistarakentaminen

Mikä on laajakaistarakentamisen tilanne Ruotsin maaseudulla?

– Taajamissa kuitukaapeli kattaa 88 %, mutta maaseudulla peitto on alle puolet siitä, vain 41 %. Jotta nuoret saadaan jäämään tai muuttamaan maaseudulle, siellä pitää laajentaa kuituverkkoa, Widerström sanoi.

Sosiaaliset palvelut

Sosiaalipalveluiden saatavuus on myös maaseudulla tärkeää.

-Nuoret etsivät sosiaalisia kontakteja. Kyse on sekä sosiaalisista palveluista että kanssakäymisestä muiden nuorten kanssa, Widerström totesi.

Romanttinen käsitys maaseudusta

Monella on osittain vääränlainen kuva maaseudulla elämisestä.

-Maaseudulla asumista pidetään jotenkin romanttisena. Siellä pitää kuitenkin olla mahdollisuus hankkia elantonsa. Tarvitaan lisää pienyrityksiä, jotka voivat houkutella nuoria töihin maaseudulle. Kuten aikaisemminkin totesin, digitalisaatio, sosiaalipalvelut ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat tärkeimpiä vaikuttumia, joilla nuoret voidaan houkutella asettumaan asumaan maaseudulle, Widerström sanoi.