2019, Uutinen 08.10.2019 Paula Mikkola
-Internet on vain suuri yhteistyön tekemisen verkosto, joka rakentuu uskottavuuden ja luottamuksen varaan, sanoi Annakarin Nyberg Örnsköldsvikin raja-aluefoorumissa. Digitalisaatio oli yksi foorumin pääteemoista. Digitalisaatio on yksi suurimmista yhteiskunnan muuttajista ja vaikuttaa yhteiskunnan kaikkiin aloihin.

Annakarin Nyberg on internetin tutkija, kirjailija, muotoilija ja yrittäjä Ruotsin Uumajasta. Hän puhui digiyrittäjyydestä ja maaseudusta.

-Ihmisillä on monia eri käsityksiä maaseudusta. Yhden mukaan meiltä puuttuvat verkostot, toisen mukaan etäisyydet ovat pitkiä ja kolmas pohtii, mistä siellä löytyy inspiraatio, Nyberg kertoi.

Osoittaa paikkansa maailmassa

Nyberg on vuodesta 2010 lähtien haastatellut maaseudulla asuvia ihmisiä.

-Olen tavannut paljon ihmisiä, joista monet haaveilevat, että voisivat työskennellä vähemmän ja viettää enemmän aikaa lasten ja perheen kanssa, kun he muuttavat maalle. Monet käyttävät internetiä ja sosiaalisia medioita osoittaakseen paikkansa maailmassa, hän selitti.

Annakarin Nyberg kertoi Krickelinsistä, joka on yksi monista maaseudun digiyrittäjistä.

-Hän on itseoppinut. Hänelle on kehittynyt hyvä näppituntuma ja joustavuus verkossa. Hän rakentaa yhteiskumppaneiden klustereita ja kehittää tärkeitä taitoja sekä näyttää paikkansa maailman kartalla, hän sanoi.

Liiketoimintamalli

Miltä näyttää maaseudun digiyrittäjän liiketoimintamalli?

-Digitaalisuus kääntää liiketoimintamallimme päälaelleen. Internet ja verkostot ovat kaiken toiminnan keskiössä. Tuotemerkki pitää rakentaa oman persoonan ja osaamisen varaan. Pitää olla uskottava ja herättää luottamusta. Oman osaamisen ympärille pitää rakentaa klusteri. Maaseudulla asuminen vaatii monenlaista osaamista. Maata pitää hoitaa ja viljellä, pitää olla valokuvaaja, kirjoittaja ja muotoilija. Pitää olla luova, joustava, vikkelä ja monitaituri, Nyberg luetteli.

Muutoksiin varautuminen

Digiyrittäjät ovat nopeampia ennakoimaan muutoksia.

-Näin he ovat paremmin valmistautuneita muutoksiin ja avoimempia uudelle ajattelulle, Nyberg sanoi.

Digiyrittäjistä on edelleen monenlaisia ennakkoluuloja.

-Heidän työtään ei pidetä yhteiskunnassa yhtä tärkeänä kuin vakituisessa työssä käyntiä. Digiyrittäjät ovat vielä nykyisin enimmäkseen naisia, Nyberg kertoi.

Digitaalinen kaksonen

Tyréns konsulttiyrityksessä työskentelevä Ulf Hedlund kertoo digitaalisesta kaksosesta ja maaseudun kehityksestä.

-Digitaalinen kaksonen tarkoittaa todellisuudesta tehtyjä kopioita ja malleja. Esimerkiksi uudesta talosta voidaan tehdä visuaalinen malli, jonka sisään voi mennä katsomaan, miltä talo näyttää eri puolilta. Kaksosella voidaan valvoa ja ymmärtää prosessien ja

konkreettisten esineiden toimintaa sekä sitä, miten ne voivat vaikuttaa tulevaisuudessa, Hedlund kertoi.

Yhteistä keskustelua ja suunnittelua

Digitaalista kaksosta käytetään usein suunnittelussa ja yhteisissä neuvotteluissa.

-Jällivaaran Malmbergetin taajaman muutto on esimerkki, jossa malleja on hyödynnetty alueen asukkaiden kuulemisissa. Niissä on voitu esitellä, miltä muutos eri kulmista näyttää. Kaksosen avulla voidaan ymmärtää ja nähdä asiayhteyksiä, Hedlund sanoi.

Malmbergetin siirto

Hedlundin yritys on työskennellyt Malmbergetin muuton kanssa vuodesta 2011 lähtien. Osia Malmbergetin taajamasta siirretään Jällivaaran keskustaan ja lopulta Malmbergetin taajama häviää kokonaan.

-Jällivaaraan syntyy uusi keskus, johon tulee julkisia rakennuksia ja omakotitaloja. Kirjasto, koulut, liikuntahalli ja monia muita kohteita lähtee Malmbergetistä ja osa rakennuksista siirretään Jällivaaraan. Digitaalisten kaksosten avulla voidaan seurata tapahtumien kulkua sekä esitellä poliitikoille ja asukkaille, mitä on odotettavissa, Hedlund kertoi