2016 27.11.2016 Paula Mikkola
Yrityksillä menee hyvin, mutta osaavaa työvoimaa on vaikea löytää Pohjois-Norjassa

Charlotte Lindquister, NHO:n Tromssan ja Svalbardin läänien poliittinen ja viestinnän alan projektijohtaja, kertoi että työvoimatarve on suuri erityisesti Norjan pohjoisosissa.

lindquister

– Elinkeinoelämä kukoistaa pohjoisessa, ja täällä tarvitaan paljon työvoimaa tulevaisuudessa, muun muassa kalateollisuudessa, joka tuottaa paremmin kuin koskaan. Kalateollisuudessa tarvitaan lisää teknistä työvoimaa, Charlotte Lindquister sanoi.

NHO on Norjan elinkeinoelämän keskusjärjestö. 

Myös turismi ja matkailuala ovat nousussa pohjoisessa.

– Pohjois-Norja on suosittu matkakohde. Matkailuelinkeinon työpaikkojen lisäksi vaikutus ulottuu monille muille aloille. Siksi työntekijöiltä vaaditaan myös entistä parempaa kielitaitoa, Charlotte Lindquister totesi.

 

Koulutuksen keskeyttäminen yleistä

 

Eri aloilla on suuri tarve osaavista työntekijöistä.

– 62 prosentilla Tromssan ja Svalbardin lääneissä sijaitsevista yrityksistä on ongelmia saada päteviä työntekijöitä. Alueelle tarvitaan kipeästi työperäisiä muuttajia, Charlotte Lindquister sanoi.

Suurin tarve on koulutetusta teknisten alojen työvoimasta, rakennus- ja palvelualojen sekä ravintola- ja merielinkeinoalojen työvoimasta.

Täytyy löytää uusia keinoja saada nuoriso työelämään mukaan.

Yksi ongelma on se, että monet norjalaiset nuoret, jotka aloittavat ammattiopinnot, jättävät koulutuksensa kesken.

– Meidän on löydettävä uusia tapoja saada nuorisomme työelämään. Tulevaisuuden työpaikat ovat monessa suhteessa erilaisia kuin nykyiset, kun digitaalisuus ja automaatio lisääntyvät. Meidän on keksittävä uusia ratkaisuja ja ajateltava uusin tavoin, Charlotte Lindquister totesi.