Uutinen 26.06.2022 Paula Mikkola
-Tämä on kuin pilveen lentämistä; maata ei näy eikä sitä, minne olemme menossa. Näillä sanoilla kuvaili Suomen ulkoministeriön Barentsin ja Pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén maailmanpolitiikan tilannetta Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen Skellefteån Interreg-tapahtumassa.

Hän luetteli muitakin suuria globaaleja haasteita. Ilmastonmuutos ja energiakysymykset, väestönkehityksen haasteet ja terveydenhoito, uudet teknologiat, terrorismi ja radikalisoituminen.

 

-Kaikkiin näihin haasteisiin pitää vastata yhteistyötä lisäämällä. Hyökkäys Ukrainaan on täysin muuttanut maailmanpoliittisen tilanteen ja sen vaikutukset tulevat tuntumaan pitkään. EU on nyt yksimielisempi kuin koskaan aikaisemmin ja se on katkaissut kaiken yhteistyön Venäjän kanssa, Vilén sanoi.

Kahtia jakautuva maailma

Hänen mielestään maailma on nyt entistä jakautuneempi.

-EU on katkaissut suhteet Venäjään ja Yhdysvalloilla on omat konfliktinsa Kiinan kanssa. Kiinan tavoitteena on vallata Yhdysvaltojen asema maailman johtavana valtiona vuoteen 2040 mennessä. Maailmassamme on menossa suuri mullistus, jonka loppu ei ole vielä näkyvissä. Emme myöskään tiedä, miten Venäjä muuttuu ja millainen sen tuleva johto tulee olemaan, Vilén totesi.

Muutos Pohjolassa

Suomen ja Ruotsin NATO-hakemukset ovat tuoneet muutoksia Pohjolaan.

-Suomi on ollut 80 vuotta liittoutumaton ja Ruotsi 200 vuotta. NATO-jäsenyyden hakeminen tarkoittaa suurta muutosta, Vilén sanoi.

Hän toteaa kuitenkin, että jonkinlaiset yhteydet Venäjälle pitää säilyttää.

-Emme koskaan pysty palaamaan takaisin Ukrainan hyökkäystä edeltäneeseen tilanteeseen, mutta jonkinlainen yhteys meillä pitää olla. Suomella on pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa ja Norjallakin on raja Venäjälle. Tänä päivänä on mahdotonta tietää, miten suhteet jatkossa kehittyvät, Vilén sanoi.

Pohjoismaisen yhteistyön vahvistuminen

Hänen mielestään tilanne suosii pohjoismaista yhteistyötä.

-Nähdäkseni pohjoismainen yhteistyö kokee nyt renessanssin ja meidän pitää käyttää hyväksi ne mahdollisuudet, joita tilanteesta nyt avautuu vahvemmalle Pohjoismaiden väliselle yhteistyölle, Vilén totesi.

Arktinen yhteistyö

Hän odottaa suuria muutoksia myös arktiseen yhteistyöhön.

-Olemme tehneet arktisella alueella 30 vuotta yhteistyötä Venäjän kanssa. Se on nyt hajonnut ja on epäselvää, miten Barentsin ja Arktinen yhteistyö tulevaisuudessa jatkuu. Meidän tulee löytää tapa suhtautua Venäjään arktisessa yhteistyössä, Vilén sanoi.

Hän uskoo myös EU:n muuttuvan.

-EU:n muutoksista on jo järjestetty kokouksia. Muutokset tulevat olemaan tuntuvia, mutta emme vielä tiedä tarkasti, milloin ja miten ne toteutuvat, Vilén totesi.

Kent Lidman