2021, Uutinen 02.03.2021 Paula Mikkola
-Korona-pandemia on vaikuttanut meidän kaikkien arkipäivään ja työssäkäyntiin. Vaikutukset tulevat tuntumaan pitkään tulevaisuudessakin ja eteenpäin meneminen on haasteellista. Näin totesi Ruotsin elinkeinoministeriön osastosihteeri Gustav Rehnström Interreg Auroran nettiseminaarissa.

Gustav Rehnström käsitteli asiaa uuden Interreg-ohjelman näkökulmasta.

-Interreg Aurora käsittää erittäin laajan maantieteellisen alueen, johon sisältyy hyvin erilaisia alueita. Ohjelmaan sisältyy saamelainen ulottuvuus, johon käsittää kolme eri valtiota. Ohjelmaan pitää sopia niin pienimuotoisia maaseudun kuin suurten taajamien hankkeita. Toimijoina voi olla pienyrittäjiä tai suuria monikansallisia yrityksiä. Interreg Auroran pitää pystyä sisällyttämään ne kaikki, hän sanoi.

Uusia avauksia

Gustav Rehnströmillä on suuria odotuksia tulevalle Interreg-ohjelmalle.

-Se avaa uusia mahdollisuuksia, mutta vaatii samalla kuitenkin kärsivällisyyttä. Isolla ohjelmalla tulee olemaan monia haasteita, joista meidän pitää selviytyä, hän sanoi.

Yhteistyötä yli rajojen

Hän totesi, että korona-pandemian vuoksi rajat ylittävä yhteistyö ei juuri nyt erityisemmin

houkuttele.

-Miten voimme käyttää Interreg Aurora ohjelmaa tehokkaana välineenä, jolla luottamus rajat ylittävään yhteistyöhön saadaan palautettua, Rehnström pohti.

Saamelaisnäkökulma

On tärkeää, että saamelaistenkin tarpeet otetaan huomioon uudessa ohjelmassa.

-Haasteenamme on onnistua yhdistämään erityiset saamelaiskysymykset mukaan ohjelmaan, hän totesi.