2017, Uutinen 05.07.2017 Paula Mikkola

Projektledare vid Nord-Troms bostadsprojekt

-Olemme erittäin kiinnostuneita yhteistyön kehittämisestä Suomen ja Ruotsin kanssa asuntojen rakentamisessa. Meillä on menossa monia hankkeita ja yritykset voivat saada jopa 40 % tukea sellaisten asuntojen rakentamiseen, joita kunta voi vuokrata pakolaisia, yksinhuoltajia tai muita sellaisia varten, joiden muuten on taloudellisesti vaikeaa saada asuntoa. Näin kertoi Övertorneån yrittäjäseminaarissa Torbjörn Tuoremaa, joka toimii hankevetäjänä Pohjois-Tromssan asuntohankkeessa. 

Pohjois-Tromssan alue käsittää kuusi kuntaa, esimerkiksi Kåfjordin ja Storfjordin, ja siellä on noin 16 000 asukasta. Kalatalous on alueen tärkein elinkeino.

 

Lisää asuntotuotantoa

Pohjois-Tromssan asuntohankkeen tarkoituksena on mm. saada asuntojen rakentaminen keskeiseksi osaksi kuntien kehittämistyötä, lisätä huomiota asuntojen rakentamiseen ja osaltaan vaikuttaa siihen, että niitä rakennetaan vammaisille ja muille sellaisille henkilöille, joiden pitää saada hoito osana asumispalvelua.

-Rakennamme kuntia varten enemmän asuntoja, jotka voidaan vuokrata ihmisille, joiden talous on tiukalla ja joiden on vaikea saada pankista lainaa. Tavoitteemme on saada useampia rajat ylittäviä yhteistyösopimuksia aikaan kuntien ja yrittäjien välille sekä perustaa alueellinen isännöintiyhteisö, kuten Ruotsin Riksbyggen tai HSB, Tuoremaa kertoi.

 

”Asuntopankki”

Pohjois-Tromssan kuuden kunnan alueelle tarvitaan ensi vuonna 37 asuinhuoneistoa, kaksi hoitokotia ja yksi päiväkoti.

Asuntojen rakentamista rahoitetaan esimerkiksi yhdessä Husbankenin (Asuntopankin) kanssa. Se perustettiin vuonna 1946 rakentamaan asuntoja toisessa maailmansodassa tuhoutuneiden tilalle. Nykyisin Husbanken tekee kunnissa kokonaisvaltaista asuntopoliittista suunnittelua, joka enenevässä määrin tarkoittaa yhteistyötä rakennussektorin ja eri julkisten toimijoiden kanssa. Husbankenin tavoitteina ovat viihtyisät asuinalueet, riittävä asuntokanta ja hyvä lähiympäristö.

 

Yritysrekisteri

-Ulkomaisen yrityksen tulee ilmoittautua yritysrekisteriin saadakseen norjalaisen organisaationumeron. Sen jälkeen sillä on samat mahdollisuudet saada Husbankenin rahoitusta kuin norjalaisella yrityksellä, Tuoremaa selitti.

Kunnan kanssa yhteistyösopimuksen solmiva yritys voi siis saada jopa 40 % tukea sellaisten asuntojen rakentamiseen, jotka on tarkoitettu taloudellisesti heikommassa asemassa oleville ryhmille, kuten pakolaisille ja yksinhuoltajille.

-Tuen saamisen yhtenä ehtona on, että yritys rakentaa yhtä monta tavallisille vuokra-asuntomarkkinoille tarkoitettua huoneistoa, Tuoremaa kertoi.

Inköpschef Ole Rödum

Enemmän yhteistyötä yli rajan

Ole Rödum toimii Pohjois-Tromssan kuntien hankintapäällikkönä.

-Opastamme kuntia alle 1,1 miljoonan kruunun hankinnoissa ja hoidamme tarjouspyynnöt, joiden kustannusarviot ylittävät tuon summan.  Asuin- ja maanrakennuksia koskevien tarjousten arvo on tällä hetkellä 44 miljoonaa Norjan kruunua. Hankintamenettelymme noudattavat EU:n sääntöjä, Rödum kertoi.

Hän toivoo enemmän yhteistyötä rajojen yli.

-Haluaisimme kehittää yhteistyötä Suomeen ja Ruotsiin niin kaupankäynnissä kuin  rakennusurakoitsijoiden ja maanrakennusyritysten kanssa. Pyrimme lisäämään yhteistyötä myös julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä, Rödum sanoi.

 

Norjalainen hankintatietokanta

Norjassa julkisten hankintojen tietokanta on nimeltään KGVLIGHT.

-Kaikki Norjaan rekisteröidyt yritykset voivat jättää tarjouksia esimerkiksi eri rakennushankkeisiin. Tällä hetkellä meillä on siellä avoimet tarjouspyynnöt pesutuvan ja useiden huoneistojen rakentamisesta, Rödrum kertoi.