Uutinen 22.09.2022 Paula Mikkola
-Maailman pelastamisen tulee olla mukavaa ja me voimme tehdä sen yhdessä, toteaa Jussi Tomberg, joka toimii Oulun kaupungin kulttuuri- ja sivistystoimessa kestävän kehityksen opettajana. Hän oli mukana Folkverkstanin nettiseminaarin paneelikeskustelussa.

Paneelin teemana oli ”Huolla, korjaa ja kierrätä”. Tombergin lisäksi mukana olivat Tukholman teknisen korkeakoulun yhdyskuntasuunnittelun ja ympäristön dosentti Karin Bradley; Malmön Stapelbäddenin luovan kohtaamispaikan toiminnan johtaja Bertil Björk; Norrbottenin entinen maakäräjäedustaja ja Luulajan kunnanneuvos Yvonne Stålnacke, joka toimii nykyisin Luleå Miljöresurs AB:n jäsenenä; sekä Oulu-opiston rehtori ja Folkverkstan hankkeen ohjausryhmän jäsen Outi Lohi.

Hauskaa pelastaa tavaroita

-Pitää olla mukava pelastaa tavaroita ja antaa kehuja toisilleen, Stålnacke sanoi.

-Esteiden poistamisen pitää tuntua mukavalta. Pitää olla helppoa toimia oikein, Björk vaati.

-Monet potevat nyt ilmastoahdistusta, jota voi helpottaa tekemällä asioita yhdessä esimerkiksi korjaustyöpajoissa, Bradley totesi.

Ilmastoahdistus

-Kierrättäminen on tosi hauskaa ja sen pitää tapahtua vapaaehtoisesti. Tuntemamme ilmastoahdistus voidaan kääntää johonkin positiiviseen, Lohi sanoi.

-Maailman pelastaminen tulevia sukupolvia varten etenee liian hitaasti. Voimme kuitenkin iloita pienistäkin muutoksista. Kiertotalous voi avata kansalaisten silmät tavaroiden uusiokäytölle, Tomberg totesi.

-Kiertotaloudessa kohtaamispaikat ovat tärkeitä. Niissä tapaavat ruohonjuuritasolla kansalaiset, ryhmät, yritykset ja erilaiset organisaatiot. Ne voivat perustaa kaupunkiviljelmiä, laulukuoroja tai korjaustyöpajoja. Esimerkiksi Malmössä skeittaajat saivat ottaa vastuun skeittiradastaan, josta tuli suuri menestys, Björk kertoi.

Kokemusten jakaminen

-Oulussa kokeilimme pyörien ja tekstiilien korjaustyöpajoja. Oulussa on erittäin paljon polkupyöriä. Järjestimme myös luentoja, joilla kannustettiin käyttämään tavaroita uudelleen. Opimme yhdessä ja saimme jakaa kokemuksia keskenämme, jolloin siitä syntyi yhteisöllistä toimintaa, Tomberg selitti.

-Kohtaamispaikat ovat tärkeitä oppimisprosessin kannalta. Yksilö tuntee ylpeyttä voidessaan näyttää omaa osaamistaan esimerkiksi polkupyörän korjaamisessa. Tällainen osaaja rikastaa yhteisöä. Muutkin pääsevät mukaan oppimaan, Björk sanoi.

Tukea pitkällä tähtäimellä

-Ihmiselle on tärkeää saada joskus tuntea olevansa paras ja näyttää mitä osaa. Kierrätykseen tähtäävät toimet tarvitsevat myös pitkäkestoista tukea, Stålnacke totesi.

-Jätteiden käsittely ei riitä vaan pitää ennalta estää jätteiden syntyminen korjaamalla ja käyttämällä uudelleen tavaroita, Bradley sanoi.

-Pienissä kunnissa asioita on perinteisesti ratkaistu itse. Harvaan asutulla alueella ihmisiä on vähemmän, mutta heillä on paljon osaamista, Stålnacke huomautti.

-Pohjois- ja Etelä-Suomen välillä on suuria eroja. Pohjoisen ihmiset ovat käytännöllisempiä kuin etelän ja tottuneita ratkaisemaan asiat itse. Kaupunkien kaupoissa on myös paljon enemmän tuotteita tarjolla. Pohjoisessa joutuu korjaamaan itse enemmän, mikä vahvistaa maaseudun käsityöosaamista, Lohi totesi.

Kent Lidman