2019, Uutinen 10.11.2019 Paula Mikkola
-Ikean Ruotsissa valmistamien huonekalujen kotimaan kuljetuksista on 90 prosenttia fossiilittomia. Näin kertoi Ikean kuljetus- ja logistiikkapalveluiden päällikkö Johan Segersteen Tornion On the Border konferenssissa.

Segersteenin mukaan Ikean tuotteiden pitkien kuljetusten suunnitteluun liittyy monia haasteita.

-Tietenkin meidän pitää huomioida ilmastonmuutos, maiden välinen eroavuus ja kestämätön ylikulutus, hän sanoi.

Kolme kohdetta

Ikealla on kolme päätavoitetta maailmanlaajuisissa kuljetuksissa.

-Niitä ovat kestävyys ja terveellisyys, ilmastomyönteisyys ja kierrätys, rehellisyys ja tasavertaisuus, Segersteen kertoi.

Pienemmät päästöt

Mitä Ikea on saavuttanut kuljetusten hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä?

-Vuodesta 2012 tämän vuoden kesäkuuhun mennessä olemme vähentäneet hiilidioksidipäästöjä 25 prosenttia jokaista kuljetettua huonekalukuutiometriä kohden. Toisin sanoen viiden prosentin vähennyksen kaikkien kuljetusten hiilidioksidipäästöissä, Segersteen sanoi.

Pidempi säilyvyys

Norjalainen BluWrap kuljettaa kalaa ja muita proteiinituotteita. Yritys on kehittänyt oman tekniikan, joka pidentää proteiinien säilyvyyttä pitkien kuljetusten aikana.

– Lentorahdin sijaan toimittajat voivat lähettää tuoreita proteiinituotteita merirahtina ja saada ne edelleen tuoreina perille asiakkaille, kertoi BluWrapin toimitusjohtaja Ola Strand.

Tuoreena 90 päivän jälkeen

Norjan lohta viedään suuria määriä Kiinaan ja Kauko-Aasiaan.

-Meidän tekniikkamme avulla lohi on 30 päivän jälkeen yhtä tuoretta kuin silloin, kun lähetimme sen matkaan. Voimme lähettää pekonituotteita, jotka säilyvät tuoreina 90 päivää. Yleensä tyhjiöpakattu pekonituote säilyy 50-55 päivää, Strand kertoi.

Vähentää päästöjä

Menetelmä perustuu erityiseen hapen määrän säätelyyn, jolla luodaan tuotepakkaukseen sellainen ilmasto, että tuote säilyy tuoreena. Sen avulla aika pysäytetään ja tuote säilyy saapumishetkeen asti yhtä tuoreena kuin se oli lähetyshetkellä.

-Kuljetuksemme vähentävät hiilidioksidipäästöjä 90 prosenttia lentämiseen verrattuna. Kun toimituspakkaukset voidaan käyttää uudelleen, jätteiden määrä vähenee. Ruoan hävikki pienenee myös, kun sen säilyvyys paranee. Nykyisin arvioidaan, että 1,3 biljoonaa tonnia ruokaa heitetään vuosittain roskiin, koska se on päässyt pilaantumaan, Strand totesi.