2019, Uutinen 22.03.2019 Paula Mikkola
-Me selviämme ilmaston muutoksesta, mutta on tärkeää, että siihen työhön sisältyy feministinen yhdenvertaisuusnäkökulma, sanoi EU-parlamentaarikko Linnéa Engström Luulajan foorumissa.

Hän keskusteli Supermiljöbloggen –julkaisun päätoimittajan Beatrice Rindevallin ja KPMG:n vanhemman konsultin Anna Giotas Sandqvistin kanssa aiheesta, miten feminismi voi taistella ilmaston puolesta.

Lähtökohtana on se tosiasia, että YK:n ilmastopaneelin mukaan maailman hiilidioksidipäästöt pitää saada vähenemään tulevien kymmenen vuoden aikana, jotta nollapäästötavoite saavutetaan 2050 mennessä. Mikä rooli yhdenvertaisuudella on siinä työssä ja kestävän kehityksen varmistamisessa?

-Ilmastotilanne on haastava. Muutos tapahtuu niin hitaasti, ettemme huomaa sitä. Mutta jos vertaamme tilanteeseen 20 vuotta sitten, niin muutokset ovat suuria. Meillä alkaa olla erittäin kylmiä talvia ja äärimmäisen lämpimiä kesiä. Jos ilmaston lämpötila kohoaa kaksi astetta, koralliriutat häviävät. Tundran ikirouta on alkanut sulaa ja se voi vapauttaa uskomattomia määriä metaania ilmakehään, Rindevall totesi.

Riittämätöntä

Hän epäili maailmanyhteisön kykyä selviytyä ilmaston muutoksista.

-Emme voi luottaa maailmanyhteisöön. Tähänastiset toimenpiteet eivät ole riittäviä. Meidän täytyy saada siihen oikeudenmukaisuusnäkökulma. Kuka ilmastonmuutoksesta joutuu maksamaan? Rindevall pohti.

Linnéa Engström suhtautui paljon myönteisemmin mahdollisuuksiin selviytyä ilmaston muutoksesta.

-Olen Beatricen kanssa eri mieltä. Näen asian aivan toisin. Ilmastotyössä tapahtuu paljon juuri nyt. Yhdenvertaisuus on ehdoton edellytys, jotta selviämme ilmaston muutoksesta. Se sisältyykin jo Pariisin ilmastosopimukseen ja oli esillä Katowicen COP24-kokouksessa. Odotettavissa on vaikeita neuvotteluja, mutta meidän ei pidä hätääntyä vaan taistella, niin selviämme niistä, hän sanoi.

Paikallisella tasolla

Anna Giotas Sandqvistin mielestä yhdenvertaisuuden näkökulman pitää sisältyä joka tasolla tehtäviin päätöksiin.

-Paikallisella tasolla tapahtuu paljon. Puolet kunnista tekee ilmastotyötä. Kyse on painotuksista ja se on monille kunnille suuri haaste. Ihmiset elävät elämäänsä paikallistasolla ja tärkeä yhdenvertaisuus- ja ilmastotyö pitää tehdä siellä, hän totesi.

Suuria investointeja

Linnéa Engström totesi, että suuria vihreitä investointeja tehdään eri puolilla maailmaa, jotta ilmaston muutoksesta selvitään.

-Kyse on vihreään talouteen siirtymisestä. Siihen satsataan paljon rahaa ja meidän pitää pystyä sisällyttämään yhdenvertaisuusajattelu siihen, hän sanoi.

-Meidän pitää tietää miten ihmiset elävät elämäänsä ja mukauttaa toimintamme siihen, Anna Giotas Sandqvist totesi.

Ajateltava paikallisesti

Linnéa Engströmin mielestä Ruotsin ja muiden maailman valtioiden poliittinen ilmapiiri on muuttunut entistä enemmän kahtia jakautuneeksi.

-Pitää ajatella maapallonlaajuisesti, mitä lämpeneminen tarkoittaa. Tarvitsemme yhteistyötä ratkaisujen löytämiseksi, hän sanoi.

-Kun vastuuta ei oteta globaalisti, se on otettava paikallisesti. Paikallistasolla on suuria mahdollisuuksia työskennellä ilmastokysymysten kanssa. On tärkeää kaivaa siitä missä seisoo, mikä on paikallisesti suuri haaste, Giotas Sandqvist sanoi.

Toimenpidesuunnitelmia

-Hankitaan tietoa ja laaditaan toimenpidesuunnitelmia paikallisella ja kansallisella tasolla siitä selviämiseksi. Yhdenvertaisuusosaaminen on uskomattoman tärkeää, Beatrice Rindevall sanoi.

-Koko kunnalle voidaan laatia hiilidioksidibudjetti ja saada kansalaiset tekemään aktiivisesti töitä ilmaston ja yhdenvertaisuuden puolesta, Engström totesi