2019, Uutinen 24.01.2019 Paula Mikkola
-Toimiva infrastruktuuri ja hyvät liikenneyhteydet ovat tärkeitä kaupunkia ja maaseutua yhdistäviä tekijöitä, sanoi Region Skånen aluekehitysvastaava Ulrika Geeraedts Lundin Nordregio foorumissa.

.

Geeraedts kertoi, miten Region Skåne on onnistunut säilyttämään tasapainon alueella niin, että myös harvaan asutut alueen osatkin ovat saaneet osansa kehitysvaroista.

-Vaikka meillä on Malmön kaltainen suurkaupunki, meillä on myös pieniä, alle 7000 asukkaan taajamia ja laaja maaseutualue. On tärkeää rakentaa osaava infrastruktuuri ja varmistaa toiminta alueen kaikissa osissa, Geeraedts sanoi.

Kestävät liikenneyhteydet

Liikenneyhteydet ovat ratkaisevia maaseudun kestävän kehityksen kannalta.

-Rakennamme tulevaisuuden kestäviä, ilmastoon sopivia liikenneyhteyksiä, esimerkiksi hiilidioksidittomia linja-autoja. Yhteydet ovat elävä symbioosi, joka kytkee kaupungin ja maaseudun toisiinsa, Geeraedts totesi.

Panostus ammattikoulukseen

Osaamisen kehittäminen vaatii panostusta koulutukseen.

-Pyrimme lisäämään koulutustarjontaa niillä aloilla, joissa osaamisen tarve on suurin. Tiedämme esimerkiksi, että ammattikoulutuksen käyneistä 90 % saa valmistumisen jälkeen töitä. Siksi panostamme ammatillisen pätevyyden tuoviin koulutusohjelmiin, Geeraedts kertoi.

Aluehallinto pyrkii myös lisäämään elinkeinoelämän ja oppilaitosten välistä yhteistyötä.

-Osallistumme hankkeeseen, jossa on mukana 100 yritystä ja 1500 opiskelijaa, hän kertoi.

Lisää ruoan tuotantoa

Maakunnassa on monia laajoja maatalousalueita.

-Skoonessa ruoantuotanto on merkittävä toimiala ja tavoitteemme on kasvattaa sitä entisestään. Tuemme maanviljelyn kehittämistä ja kannustamme maanviljelijöitä laajempaan yhteistyöhön Malmön ja Lundin yliopiston tutkijoiden kanssa, Geeraedts sanoi.

Kulttuuripanostuksia

Kulttuuri ja elokuvatuotanto ovat Skoonen maakunnalle tärkeitä investointikohteita.

-Alueella toimii monia kulttuurialan ammattilaisia. Filmialalla olemme mukana useissa kansainvälisissä elokuvatuotannoissa, esimerkiksi ”Silta” ja ”Wallander” sarjoissa. Alueellamme toimii 28 000 kulttuurialan työntekijää, Geeraedts kertoi.

Elokuvat houkuttelevat turisteja

Skoonen filmituotannot ovat houkutelleet alueelle myös monia matkailijoita.

-Matkailu on kasvanut 200 % viimeisten kymmenen vuoden aikana. Monet matkailijat haluavat nähdä, missä Silta on kuvattu, tai matkustaa Ystadiin katsomaan Wallander-filmien maisemia, Geeraedts selitti.

Skoonen matkailuvetovoimaan vaikuttavat myös monet urheilutapahtumat.

-Meillä on Båstadin tennisturnaus ja Falsterbon hevosshow, jotka joka vuosi houkuttelevat monia kävijöitä. Tapahtumapaikkakunnille ne ovat tärkeä tulonlähde, Geeraedts totesi.