Uutinen 15.11.2023 Kent Lidman
-Ihmiset haluavat matkustaa junalla ja palaavat nyt junamatkailuun pandemian jälkeen, kertoi paikallisen Norrlannin junayhtiön, Ruotsin Norrtågin toimitusjohtaja Joakim Berg Pohjois-Euroopan liikennefoorumissa Oulussa.

Joakim Bergin puheen otsikkona oli ”Rautateiden rajattomia liikennevisioita”. Toisena puhujana oli VR:n uuden liikenneryhmän johtaja Juho Hannukainen.

Sataprosenttisen tyytyväisiä

Norrtåg operoi Pohjois-Ruotsissa Sundsvallista/Ljusdalista länteen Trondheimiin ja Narvikiin sekä itään Haaparantaan. Reiteistä Luulaja-Haaparanta linja oli Norrtågin oman kyselyn mukaan heidän reiteistään suosituin.

-Siellä oltiin sataprosenttisen tyytyväisiä ja junaa pidettiin parhaana kulkuneuvona. Tulokset ovat kuin Pohjois-Korean vaalitulokset. Keskimäärin 91 prosenttia asiakkaista oli tyytyväisiä, Berg kertoi.

Työnteko junassa

Norrtågin visiona on kehittää junalla matkustamista edelleen tulevien vuosikymmenien aikana.

-Siihen sisältyy useampia reittejä esimerkiksi Kemiin ja Ouluun. Suurena haasteena on mahdollistaa entistä laajempi työnteko junamatkan aikana, Berg sanoi.

Junalla rajan yli

VR toivoo, että vuonna 2025 junalla voi matkustaa rajan yli Torniosta Haaparannalle.

-Silloin meillä voi olla suora junayhteys Helsingistä Haaparannalle ja siitä edelleen Ruotsiin. Tuolloin on myös tärkeää sovittaa yhteen aikataulut Norrtågin kanssa. Lisäksi teemme yhteistyötä lippujen nettimyynnin kehittämiseksi. Tarvitsemme uusia junalaitureita ja sähköistämistä. Erilaiset raideleveydetkin ovat haaste, Juho Hannukainen totesi.

Kasvava junamatkailu

VR perustettiin 161 vuotta sitten ja se on kokonaan Suomen valtion omistama yhtiö.

-Junalla matkustaminen on myös meillä lisääntynyt pandemian jälkeen. Oulussa kasvu on ollut 24 %, Rovaniemellä 17 % ja Kemissä 18 %, Hannukainen kertoi.

Kent Lidman