2016, Uutinen 27.11.2016 Paula Mikkola
Intohimo, kielitaito, osaaminen ja kokemus ovat Pohjois-Norjassa työnhakijalle eduksi, mutta ne pitää osata markkinoida.

 

– Me olemme ottaneet töihin reilut 150 henkilöä 28 maailman eri valtiosta. Heillä kaikilla on yksi yhteinen asia riippumatta kulttuurista, kielestä tai siitä, tulevatko he Syyriasta, Irakista vai Norjasta. Kaikki haluavat tehdä hyvää ja välittää toisistaan.

Alapnes

Näin sanoi Öyvind Alapnes, Tromssassa sijaitsevan vasta-avatun hotelli Clarion Hotel The Edgen johtaja, puheenvuorossaan Tromssassa järjestetyssä Koulutus ja työmarkkinat -seminaarissa.

Seminaarin järjesti Pohjoiskalotin Rajaneuvonta Pohjoiskalotin neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston tuella. Seminaari kokosi yhteen yli sata osallistujaa kaikista Pohjoismaista.

– Ohjelman painopisteinä ovat työvoiman tarve ja koulutus Pohjoiskalotilla, sanoi Norrbottenin lääninhallituksen vanhempi neuvonantaja ja Pohjoiskalotin neuvoston valmistelutyöryhmän jäsen Iiris Mäntyranta avatessaan seminaarin.

 Rekrytointitilaisuus

Öyvind Alapnes kertoi norjalaisten yritysten kokemuksista ulkomaisesta työvoimasta. Kun Clarion Hotel The Edge oli aloittamassa toimintaansa Tromssassa vuonna 2014, hotelli järjesti rektyrointitilaisuuden valitakseen hotellin uudet työntekijät.

– Me tarvitsimme 150 työntekijää ja tromssalaisessa kauppakeskuksessa pidettyyn tilaisuuteen tuli 500 henkilöä. Kukin heistä sai kaksi minuuttia aikaa kertoa, miksi meidän pitäisi palkata juuri hänet. Tilaisuuteen tuli monia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, ja siitä me olemme iloisia. Tilaisuuden tuloksena otimme töihin henkilöitä 28 eri maasta. Hotellin työkieli on englanti, mutta olemme tyytyväisiä voidessamme tarjota monia muitakin kieliä. Jos saamme esimerkiksi iranilaisen tai syyrialaisen vieraan, meillä on henkilökuntaa, joka osaa hänen kieltään, Öyvind Alapnes totesi.

Intohimoa CV:n sijasta

Öyvind Alapnesin tavoitteena on tehdä hotellistaan Norjan paras.

– Silloin täytyy olla intohimoa nälkävuoden pituisen CV:n sijasta. Työ ei koskaan tule hyvin tehdyksi, ellei tekijällä ole intohimoa sitä kohtaan, Öyvind Alapnes sanoi. Hänellä on todella hyviä kokemuksia monista eri maista tulleiden työntekijöiden palkkaamisesta. Ongelmiakin tietysti on.

Hyvä työsuoritus vaatii intohimoa työtä kohtaan

– Kieli voi muodostua ongelmaksi. Siksi tarjoamme työntekijöillemme ilmaisia kielikursseja. Toinen ongelma on se, miten eri maissa suhtaudutaan hierarkioihin.  Norjassa hierarkia on aivan erilainen kuin toisten kulttuurien maissa. Lisäksi Norjassa on henkilöstöhallinnon hankaluuksia, kuten verotukseen liittyviä säädoksiä ja lakeja sekä erilaisia sääntöjä, jotka muodostuvat rajaesteiksi muista maista kotoisin oleville työntekijöille. Tärkeää on se, ettemme hyväksikäytä työntekijöitämme, vaan että kaikilla on samat oikeudet taustasta riippumatta, Öyvind Alapnes sanoi.

Halutummaksi Norjan työmarkkinoilla 

Oulun kaupungin projektikoordinaattori Johanna Kamunen kertoi miten Oulussa yritetään auttaa työttömiä hyödyntämään osaamistaan niin, että heistä tulee haluttuja Norjan työmarkkinoilla. Oulun työttömyysaste on yli 18 prosenttia. Alle 30-vuotiaiden nuorten keskuudessa työttömyysaste on yli 35 prosenttia. Luku on paljon korkeampi kuin Norjassa, samalla kun moni norjalainen yritys peräänkuuluttaa osaavaa työvoimaa.

j-kamunen

– Korkea työttömyys on kallista sekä yksilöille että yhteiskunnalle. Monella oululaisella nuorella on lisäksi korkeakoulutus, mutta vähän työelämän kokemusta. Silloin he kilpailevat töistä sellaisten kanssa, joilla on pitkä kokemus työelämästä ja kattava CV, Johanna Kamunen totesi.

Suurempi liikkuvuus

Hänen mielestään on tärkeää, että liikkuvuus kasvaa työmarkkinoilla.

– Pitää ajatella vähän kotikontuja laajemmin. Koulutuksen tai työn perässä muuttaneet palaavat usein takaisin kotiseudulleen jonkin ajan kuluttua, Johanna Kamunen sanoi.

Hän totesi kuitenkin, että nuorten muuttamiseen liittyy joitakin ongelmia.

– Yksi niistä on suomalaisnuorten skandinaavisten kielten osaamattomuus. Ruotsin opiskelu on yhä epäsuositumpaa suomalaisnuorten keskuudessa. Muita ongelmia ovat sosiaaliset verkostot ja perhesiteet kotiseudulle. Rakkaus sen sijaan voi olla voimakas muuttoa edistävä tekijä, Johanna Kamunen sanoo.

 Yhteistyöprojekti

Kalateollisuus kuitenkin houkuttelee suomalaisnuoria töihin Norjaan.

– Business Oulu, Pohjoiskalotin Rajaneuvonta ja muut toimijat tekevät yhteistyötä houkutellakseen suomalaisnuoria töihin Norjan kalateollisuuteen. Me olemme muun muassa tehneet kaksi videota aiheesta, Johanna Kamunen sanoo.

Työmessut Oulussa 14.2.2017 

Oulussa järjestetään keväällä myös työmessut.

– Ensi vuonna, 14. helmikuuta pidettävillä työmessuilla on pohjoismainen näkökulma, Johanna Kamunen kertoi.