Uutinen 02.04.2022 Paula Mikkola
Sotilaallinen ja strateginen kiinnostus Arktista kohtaan kasvaa. Venäjä lisää läsnäoloaan alueella, samoin USA ja Kiina. Tämä tuli ilmi Rovaniemen Arctic Spirit tapahtumassa, kun käsiteltiin arktisen alueen turvallisuutta. -Olemme panneet merkille eri toimijoiden aktivoitumisen Arktiksella, etenkin Venäjän, kertoi Suomen ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen.

Ilmastonmuutos on myös osaltaan vaikuttanut kiinnostuksen lisääntymiseen arktisia alueita kohtaan.

-Kuten tunnettua arktisilla alueilla ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat eniten. Aasian ja Pohjois-Amerikan suunnasta puhaltaa tuulia, jotka kuljettavat mukanaan saasteita Arktiselle, Anttonen kertoi.

Arktiksen energiantuotanto

Venäjän kiinnostus on sotilaallista ja ei-sotilaallista.

-Venäläiset rakentavat pohjoiseen paljon energiantuotantoa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on rakennettu monia uusia energian porauslauttoja. Samaan aikaan Venäjän sotilaallista läsnäoloa alueella on vahvistettu, Anttonen sanoi.

Yhteistyötä Ruotsin kanssa

Venäläisten kasvanut läsnäolo arktisella alueella on vaikuttanut myös Suomen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.

-Nato on meitä lähellä Norjan kautta ja toisella puolella meitä on Venäjä. Ruotsi on samankaltaisessa tilanteessa ja viime vuosien aikana olemme kehittäneet laajempaa puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Tällä hetkellä Ruotsilla tai Suomella ei ole suunnitelmia liittyä Naton jäseniksi, Anttonen totesi.

Vain lievää lämpöä

Miten arvioisit Arktiksen tilanteen kuumemittarin asteikolla?

-Sanoisin lämpötilan olevan hieman yli 37 astetta. Alue ei vielä ole kuumentunut, mutta tilanteen kehittymisestä riippuen siihenkin voidaan päätyä, Anttonen arvioi.

Yhdysvalloissa kiinnostus kasvaa

Heather A. Conley toimii Washingtonin Strategisten ja kansainvälisten opintokeskuksen varatoimitusjohtajana. Hän kertoi myös Yhdysvaltojen olevan yhä kiinnostuneempi arktisesta alueesta.

-USA ymmärtää Arktiksen strategisen sijainnin ja taloudellisen potentiaalin. Venäjän lisäksi myös Kiina osoittaa kasvavaa kiinnostusta aluetta kohtaan. Siellä on runsaasti energiaa, luonnonvaroja, öljyä ja kaasua, joista monet maat ovat kiinnostuneita, Conley totesi.

Keskustelua tarvitaan

Venäjä on siis lisännyt sotilaallista läsnäoloa arktisella alueella.

-Se vaikuttaa myös USA:n ja Kiinan sotilaalliseen kiinnostukseen aluetta kohtaan ja on olemassa riski, että nekin vahvistavat sotilaallista läsnäoloaan. Nyt tarvitaan enemmän keskustelua Arktiksen kehityksestä, Conley sanoi.

Suuria investointeja

European Leadership Networkin Katarina Kertysovan juuret ovat Venäjällä. Hän sanoo Venäjän investoivan suuria summia läsnäoloonsa arktisella alueella.

-Suuri osa Venäjän laivastosta, mukaan lukien ydinaseilla varustetut sukellusveneet, on sijoitettu Arktikselle. Venäjä saa myös suuren osan energiastaan Arktikselta. Venäjän viennistä 20 prosenttia tulee arktiselta alueelta, Kertysova kertoi.

Kent Lidman

Huom! Tämä tilaisuus pidettiin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Arktisen yhteistyön tilannekin muuttui sen jälkeen, mutta se ei vielä näy tässä artikkelissa.