2020, Uutinen 20.10.2020 Paula Mikkola
Korona-epidemia on vaikuttanut voimakkaasti koko Pohjoiskalottiin, jossa työttömyys on kasvanut ja samalla joillakin aloilla kärsitään ammattiosaajien puutteesta. -Kaikilla on ollut vaikeaa ja vaikutukset ovat tuntuneet kaikkialla. Tilanne ei kuitenkaan ole täydellisen synkkä vaan monet katsovat jo optimistisesti tulevaisuuteen. Norrbottenissa työttömyys on Ruotsin alhaisinta. Näin kertoi Pohjois-Ruotsin työvoimatoimiston päällikkö Daniel Nilsson Arbeta tillsammans hankkeen kick-off tilaisuudessa.

Hän uskoo, että korona-pandemian aiheuttamalla työmarkkinoiden kriisillä tulee olemaan pitkäkestoiset vaikutukset.

-Kun pandemia on ohi, monet pääsevät palaamaan töihin, mutta eivät läheskään kaikki. Työnsaanti tulee olemaan vaikeampaa. Jotkut tulevat löytämään uutta työtä, mutta työmarkkinoille pääsyn kynnys tulee olemaan korkeampi, Nilsson ennusti.

Rakennemuutos

Kriisi tulee muuttamaan myös työmarkkinoiden rakennetta.

-Kaikkia työpaikkoja ei enää ole. Sitä vastoin tarjolla on uusia työpaikkoja, joihin vaaditaan korkeampi koulutus, Nilsson sanoi.

Useammat työttöminä

Työttömyys tulee lisääntymään ensi vuonnakin.

-Vuonna 2019 Ruotsissa oli 349 000 työtöntä. Tänä vuonna arvoimme työttömien määräksi 490 000 ja ensi vuonna 581 000. Se tarkoittaa 11 prosenttia työkykyisistä. Vastaava työttömyysluku viime vuonna oli 7 prosenttia, Nilsson kertoi.

Norrbotten on selvinnyt hyvin

Norrbotten on selvinnyt suhteellisen hyvin. Siellä on nyt 8500 henkilöä työttömänä.

-Norrbottenin työttömyysaste on nyt 6,8 prosenttia. Meillä on Ruotsin alhaisin työttömyysaste yhdessä Gotlannin läänin kanssa. Västerbottenin työttömyysaste on myös alhainen, 6,9 prosenttia. Keskimääräinen työttömyysprosentti on 9,1 koko Ruotsissa, Nilsson selitti.

Norrbottenin alhaiseen työttömyyteen vaikuttavat muun muassa kaivostoiminnan investoinnit ja kaivostyöntekijöiden kysyntä.

-Kaivosyhtiöillä menee hyvin ja ne ovat alkaneet jo suunnitella ja etsiä henkilökuntaa ensi kesälle, Nilsson kertoi.

Ammattitaitoisen työvoiman puute

Vaikka työttömyys kasvaa, ammattitaitoisesta työvoimasta on joillakin toimialoilla pulaa.

-Hoitoalalla, opetuksessa ja kaivosteollisuudessa on suuri työvoimapula. Digitalisaatio etenee nopeasti ja sen myötä monessa ammatissa vaaditaan uutta osaamista ja korkeampaa koulutusta, eikä vähiten kaivosteollisuudessa, Nilsson sanoi.

EURES-päivä 26. marraskuuta

Työttömälle yksi keino etsiä töitä ja yrityksille löytää uutta työvoimaa on EURES, eurooppalainen työnvälityspalvelu. EURES järjestää 26.11. rekrytointipäivän ruotsalaisille yrityksille ja työnhakijoille. Siellä etsitään esimerkiksi opetus- ja hoito-alan osaajia, eri alojen insinöörejä, toimiluvan omaavia eläinlääkäreitä ja monia muita.