Uutinen 08.02.2025 Kent Lidman
– On tärkeää säilyttää tasapaino kestävyyden, luonnon, matkailun ja sen taloudellisten toimintojen välillä. Näin totesi Nordregion vanhempi tutkija Agust Bogason esityksessään Luulajan Nordregio foorumin ohjelmakohdassa "Sosiaalisesti kestävä matkailu Pohjoismaissa"

Lähtökohtana oli voimakkaasti lisääntynyt matkailijavirta Pohjoismaihin. Esimerkiksi Islannissa matkailu on kasvanut 375 prosenttia vuosien 2010 ja 2023 välillä. Vaikka taloudelliset hyödyt ovat selviä, matkailu kuormittaa ympäristöä ja paikallista yhteisöä.

Mitä riskejä liittyy matkailun lyhytaikaisen kasvun tavoitteluun paikallisyhteisöjen pitkäkestoisten vaikutusten kustannuksella?

Sosiaalinen vaikutus

Agust Bogason kertoi sosiaalisesti kestävän matkailun tavoitteista.

– On tärkeää ymmärtää matkailun sosiaalisia ja kulttuurisia vaikutuksia. Pitää keskittyä alueelliseen ja paikalliseen matkailuun. Pitää kyetä mittaamaan, miten matkailu vaikuttaa sosiaaliseen kestävyyteen, hän sanoi.

Kestävä matkailu

Mitä on sosiaalinen ulottuvuus kestävässä matkailussa?

– Se tarkoittaa yhteisöjen osallistumista, kulttuurista eheyttä, kulttuuriperintöä ja saavutettavuutta sekä liiallisten matkailijamäärien torjumista, Bogason kertoi.

Yksinkertaiset suuntaviivat

Hän otti esiin myös erilaisia matkailun suosituksia, esimerkiksi Grönlannista.

– On tärkeää luoda yksinkertaisia ja kunnioittavia ohjeita, jotka huomioivat ihmisten yksityisyyden. Ei saa puhua ihmisistä vaan pitää puhua heidän kanssaan. Pitää antaa tilaa myös paikalliselle, Bogason selitti.

Hyötyjä paikallisyhteisölle

Sosiaalisesti kestävän matkailun pitää Pohjolassa hyödyttää paikallisia yhteisöjä, varjella kulttuuriperintöä ja käyttää resursseja oikeudenmukaisesti.

– Pitää löytää tasapaino sosiaalisen, ympäristön ja taloudellisen kestävyyden välillä. Yhteistyö on tärkeää paikallisyhteisön, matkailuyritysten ja sponsorien välillä, sanoi Agust Bogason.

Kent Lidman