Uutinen 08.09.2022 Paula Mikkola
-Tämä opas on osa yhteiskunnan vihreää siirtymää, sanoi Folkverkstan  Interreg-hankkeen vetäjä Jan Kemi, kun hän kertoi nettiseminaarissa hankkeen lopputuloksista jonkin aikaa sitten. Yksi niistä on Tuumasta tekoihin opas

Opas ohjaa korjaamaan ja huoltamaan. Loppuseminaarin teemana olikin ”Korjaamisen ja kestävän kulutuksen kohtaamispaikkoja”. Olemme aikaisemmin kertoneet Folkverkstan hankkeesta, jota Pohjoiskalotin neuvostokin on ollut rahoittamassa (lisää tulevassa artikkelissa).

Inspiraation lähde

”Tuumasta tekoihin” auttaa ideoimaan ja innostaa hankkeessa kerättyjen kokemusten avulla. Ne osoittavat, miten tiedon jakaminen korjaamisesta ja kestävästä kuluttamisesta voidaan toteuttaa.

-Opas on yksi työmme tulos ja eräänlainen käytännön työkalupakki, Kemi sanoi.

Suunnitteluideoita

Oppaan pääkohderyhmänä ovat kunnalliset organisaatiot ja muut julkinen toiminta Suomessa ja Ruotsissa. Sitä tullaan pääasiassa käyttämään Agenda 2030:n (YK:n ilmastotavoitteet 2030 mennessä), kestävän kuluttamisen ja kierrättämisen strategisten ja käytännön toimenpiteiden suunnitteluun. Opas sisältää yleisiä ideoita, joita voidaan soveltaa paikallisiin tarpeisiin ja vallitseviin olosuhteisiin.

Digitaalisessa muodossa oleva opas on ollut ladattavissa suomen ja ruotsin kielellä syyskuun alusta lähtien. Tuumasta tekoihin löytyy osoitteesta pohjola-norden.fi ja Från snack till verkstad osoitteesta norden.se.

Kuusi kappaletta

Oppaaseen sisältyy kuusi kappaletta.

-Ensin kerromme oppaan taustasta ja sen synnystä. Seuraavaksi on osio strategisesta suunnittelusta, jolla yhteiskunnassa saadaan käyntiin korjaustoimintaa ja kestävä kulutus. Se vaatii yhteistoimintaa, kontakteja ja rahoitusta sekä huomioi suurten ja pienten kuntien erilaiset edellytykset. Opas kertoo esimerkkejä hankkeessa toteutetuista toimista, Kemi kertoi.

Toimintaa!

Seuraava kappale on nimeltään toiminta.

-Siinä kerromme käytännön suunnittelusta ja toteutuksesta. Annamme vinkkejä hyvistä aiheista ja toteuttamismalleista. Valaisemme kohtaamispaikan merkitystä ja hieman myös sitä, mitä henkilöresursseja ja asiantuntijoiden apua toteuttaminen vaatii, Kemi selitti.

Haasteita

Yksi kappale kertoo toiminnan menestystekijöistä ja haasteista ja viimeisessä kappaleesta löytyy hyviä esimerkkejä ja referenssejä.

-Painotamme niitä asioita, jotka käytännössä ovat toimineet hyvin omien Folkverkstanin ja muiden toteuttamien esimerkkien avulla, mutta kerromme myös siitä, mitä haasteita tähän sisältyy. Meillä on eri hankkeiden edustajien haastatteluja. Opas sisältää linkkejä eri toimintamalleihin ja artikkeleita, jotka käsittelevät näitä asioita, Jan Kemi kertoi.

Kent Lidman