2019, Uutinen 16.09.2019 Paula Mikkola
Kukkolankoski, Haaparannan saaristo ja Ikea ovat niitä kohteita, jotka houkuttelevat eniten matkailijoita Tornio-Haaparannan alueelle, kertoi Katariina Huikari, kun hän esitteli Tornion matkailun yleissuunnitelmaa Tornionlaakson neuvoston seminaarissa Haaparannalla.

Yleissuunnitelman avulla laaditaan Tornion matkailun pitkäntähtäimen strategia. Suunnittelubudjetti on runsaat 166 400 euroa. Työ aloitettiin syyskuussa 2018 ja se päättyy elokuussa 2019.

-Laadimme kestävän matkailukehityksen strategian, jossa mukana ovat paikalliset yritykset ja hankkeet, Huikari kertoi.

Käyntikohteiden kehittäminen

Hankkeessa selvitetään, mikä alueella vierailevalle on tärkeää, ja pyritään kehittämään sitä.

-Olemme tehneet kyselyitä ja järjestäneet työpajoja. Niissä alueen tärkeimmiksi nähtävyyksiksi on nimetty Kukkolankoski, Ikea ja Haaparannan saaristo, Huikari selitti.

Raja houkuttelee

Alueella on muitakin vierailijoita houkuttelevia asioita.

-Raja kiehtoo. Raja-alueet ovat aina jännittäviä. Esimerkiksi uutta vuotta voidaan juhlia kaksi kertaa, kun Ruotsi ja Suomi ovat eri aikavyöhykkeissä. Meren ja saariston lisäksi Tornionjoki houkuttelee kävijöitä, Huikari kertoi.

Matkailijoita Aasiasta

Keski-Euroopasta ja Aasiasta tulee alueelle paljon matkailijoita.

-Meillä on paljon saksankielisiä kävijöitä. Useat tulevat tänne etsimään ja kokemaan arktisia elämyksiä, Huikari sanoi.

Moottorikelkalla saaresta toiseen

Saariston talvimatkailua halutaan kehittää.

-Kutsumme saaresta toiseen kulkemista nimellä ”Arktiset saaret”. Siinä majoitus on järjestetty eri saarilla, joiden välit matkataan moottorikelkalla. Sellaiselle turistille, joka ei koskaan ole käynyt arktisella alueella, se on suuri elämys, Huikari totesi.

Arktisia elämyksiä

Toinen idea on tehdä viikkopaketti arktisista elämyksistä.

-Siinä lähdetään liikkeelle Torniosta, sitten siirrytään Rovaniemelle ja sen jälkeen joihinkin muihin arktisiin kuntiin, joissa matkailija saa kokea erilaisia elämyksiä arktisessa ympäristössä, Huikari kertoi.

Keskiyön aurinko

Yleissuunnitelmassa kehitetään myös arktisia kesäelämyksiä.

-Monet eivät ole koskaan kokeneet keskiyön aurinkoa kuten me. Voimme kehittää kesätuotteita samalla tavoin kuin talven ajalle, Huikari totesi.