Uutinen 15.11.2022 Paula Mikkola
-Tornionlaaksossa tarvitaan yhteistä kulttuuritoiminnan koordinointia, sanoi Tornionlaakson neuvoston hankevetäjä Pia Suonvieri, kun hän esitteli ”Kulttuuri ja perinteet, jotka yhdistävät kolme maata” hanketta raja-alueiden foorumissa.

Tornionlaakson neuvostoon kuuluu kolmen maan alueelta 14 kuntaa Tornionjoen varrelta.

-Täällä puhutaan kuutta eri kieltä, Suonvieri kertoi.

Tornionlaakson neuvoston strategia

Tornion laakson neuvoston toimintastrategiaan sisältyvät infrastruktuurin kehittäminen, yritysten ja matkailualan yhteistyön edistäminen, koulutusyhteistyön kehittäminen ja kulttuurin vahvistaminen. Neuvosto nostaa esiin alueen yhteistä kulttuuria ja tekee sitä näkyväksi. Neuvosto kehittää rajat ylittävää yhteistoimintaa, jota varten luodaan yhteisiä alustoja ja yhteistä koordinaatiota.

Yhteinen alusta

Tätä on tarkoitus kehittää kulttuurihankkeella.

-Tornionlaakson tapahtumia, elämyksiä ja aktiviteettejä varten kehitetään yhteinen digitaalinen alusta. Aiomme kehittää yhteistä kulttuuritoimintaa ja rakentaa mallin yhteistyötä varten, Suonvieri sanoi.

Elävää kulttuuria

Hankkeella lisätään Tornionlaakson houkuttelevuutta kehittämällä aktiivista kulttuurielämää, vahvistamalla luovia toimialoja ja elämysteollisuuttaa. Siinä selvitetään tarvetta yhteiselle tuotemerkille ja jatkuvan koordinaation tarvetta.

-Museoiden, kirjaston ja muun kulttuurin lisäksi Tornionlaaksossa on nyt kaksi teatteria, Tornionlaakson teatteri ja vasta toimintansa käynnistänyt Kveeniteatteri Pohjois-Norjassa. Teatterit tekevät jo yhteistyötä isossa hankkeessa, jonka yhtenä rahoittajana on Pohjoismaiden neuvosto, Suonvieri kertoi.

Tornionlaakson teatterin uusi tuotanto on nimeltään ”Pohjonen-Davvi-Nord” ja sitä esitetään syksyn aikana Lapin, Norrbottenin ja Tromssan alueella.

Uusi taidemuseo

Teatterin lisäksi Tornionlaaksoon suunnitellaan uuden taidemuseon avaamista.

-Museo sijaitsee Övertorneålla ja sen rakentamisen pitäisi käynnistyä ensi vuonna, Suonvieri sanoi.

Kulttuurihankkeella on tarkoitus luoda Tornionlaaksoon uusia aktiviteettejä.

-Tätä varten kartoitamme verkostoja ja viestintää. Olemme mukana Doerz-alustalla, joka esittelee ja markkinoi tapahtumia koko Euroopasta. Olemme tehneet alueen kulttuurista esittelyvideon sitä varten, Suonvieri kertoi.

Nuorisokäräjät

Tornionlaakson neuvosto panostaa myös nuorisoon.

-Nuoret ovat tärkeä kohderyhmä, koska he ovat alueen tulevaisuus. Suunnitelmamme on järjestää nuorisokäräjät, joita aikaisemmin toteutettiin vuosittain, mutta niistä luovuttiin, koska ne järjestettiin liian usein.

– Me haluamme kerätä Tornionlaakson nuoret yhteisille käräjille joka toinen vuosi. Tapahtuma tulee sisältämään erilaisia esiintyjiä, kilpailuja ja keskusteluja, Suonvieri selitti.

Kirjoituskilpailu

Nuorille aiotaan järjestää myös kirjoituskilpailu.

-Siinä nuoret saavat mahdollisuuden kertoa, millaista elämä Tornionlaaksossa on, mikä saa heidät viihtymään, mitä täältä puuttuu ja mitä tulevaisuuden toiveita heillä on, Suonvieri kertoi.

Talousarvio

Kulttuurihankkeen kohderyhmiin kuuluvat kuntien asukkaat, nuoret ja nuoret aikuiset. Lisäksi tavoitellaan matkailijoita, kuntien jaostoja, kolmannen sektorin toimijoita, matkailu- ja luovien alojen toimijoita sekä kulttuurialalla työskenteleviä.

-Hankkeen kokonaisbudjetti on 957 000 Ruotsin kruunua ja sen päärahoittajana on Leader Tornedalen 2020 ohjelma. Hanke käynnistyi maaliskuussa 2022 ja se päättyy kesäkuun loppuun 2023, Pia Suonvieri kertoi.

Kent Lidman