2018, Uutinen 02.01.2018 Paula Mikkola
Finnmarkin ja Lapin maakunnat solmivat kaksi yhteistyösopimusta

-Olen tyytyväinen, että allekirjoitimme tämän sopimuksen Pohjoiskalotin neuvoston 50-vuotisjuhlan yhteydessä täällä Vesisaaressa.  

Tämän totesi Finnmarkin maakuntaneuvoston tuore puheenjohtaja Ragnhild Vassvik, kun hän maakunnan puolesta allekirjoitti Lapin ja Finnmarkin välisen yhteistyösopimuksen yhdessä Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin kanssa. Samassa yhteydessä allekirjoitettiin myös sopimus siitä, että Finnmarkin maakunta maksaa osan neuvoston hallintokustannuksista puheenjohtajuuskautensa aikana.

Allekirjoitustilaisuus järjestettiin Finnmarkin maakuntakirjastossa Vesisaaren keskustassa.

Aluekehitystä

Sopimus tarkoittaa, että Lapin ja Finnmarkin välillä tehdään enemmän yhteistyötä aluepolitiikan, liikenteen ja infrastruktuurin, koulutuksen ja tutkimuksen sekä kulttuurin aloilla.

-Alueittemme välillä on tehty jo 170 vuotta hyvää yhteistyötä, joka nyt tulee virallisemmaksi ja saa selkeämpiä muotoja. Sopimuksen pohjalta voimme panostaa lisää yhdessä kulttuuriin ja alueen kehittämiseen sekä raja-alueiden yhteistyön kehittämiseen, Ragnhild Vassvik sanoi.

Nyt Finnmarkilla on yhteistyösopimus kaikkien rajanaapureidensa kanssa. Norjan suurkäräjät päätti kuitenkin keväällä yhdistää Tromssan ja Finnmarkin maakunnat vuonna 2020.

-Kun se toteutuu, saamme naapuriksi myös Ruotsin Norrbottenin, jonka kanssa Finnmarkilla ei vielä tänään ole yhteistä rajaa, Vassvik kertoi.

Pohjoiskalotin neuvoston hallinto

Pohjoiskalotin neuvoston uusi puheenjohtaja Remi Strand iloitsi uusista sopimuksista.

-Kyse on siis kahdesta eri sopimuksesta. Toinen koskee yhteistyötä Finnmarkin ja Lapin maakuntien välillä, ja toinen velvoittaa Finnmarkin maakuntaa, joka vastaa osasta Pohjoiskalotin neuvoston hallintokustannuksista Finnmarkin puheenjohtajuuskauden aikana, Strand totesi.