2020, Uutinen 25.02.2020 Paula Mikkola
-Matkailu Pohjoismaista Shetlantiin kasvaa, etenkin läntisestä Norjasta. Myös ruotsalaisten kävijöiden määrä on jonkin verran lisääntynyt, kertoi Shetlannin Matkailutoimiston päällikkö Robin Monaft saaren pääkaupungissa Lerwickissa.

Norjasta saapuville kävijöille on tarjolla kaksi viikoittaista lentoyhteyttä Shetlannin ja Norjan Bergenin välillä.

-Suora lentoyhteys on tärkeä. Monet norjalaismatkailijat haluavat tutustua täällä oleviin norjalaisiin muistomerkkeihin, kuten esimerkiksi ”Shetlannin bussin” muistomerkkiin. Se vahvisti Norjan ja Shetlannin yhteenkuuluvuutta toisen maailmansodan aikana, Monaft kertoi.

Norjalaiset erikoisjoukot

Shetlannin bussi oli lempinimi salaisille erikoisjoukoille, jotka toimivat Shetlannista käsin saksalaisten miehittämässä Norjassa toisen maailmansodan aikana vuodesta 1941 sodan loppuun asti vuonna 1945. Joukkojen virallinen nimi oli Norwegian Naval Independent Unit (NNIU) ja ne olivat osa Norjan merivoimia. Joukot toimivat Shetlannista käsin ja tekivät naamioiduilla kalastusaluksilla hyökkäyksiä Pohjanmeren yli saksalaisia vastaan Norjassa. Kalastusalukset oli varustettu öljytynnyreihin piilotetuilla konekivääreillä. Shetlannissa olevien muistomerkkien lisäksi tästä erikoisyksiköstä on julkaistu useita kirjoja.

Vahva yhteenkuuluvuuden tunne

Norjalaisia kävijöitä houkuttelee myös tammikuun viikinkifestivaali ”Upp Helly Aa”, josta toisessa artikkelissa.

-Täällä on paljon norjalaista perintöä, jota norjalaiskävijät tulevat katsomaan. Koska Shetlanti oli muinoin norjalainen, on täällä paljon sellaista, jonka norjalaiset matkailijat tuntevat omakseen. Yhteenkuuluvuuden tunne Norjan kanssa on vahvempi kuin muiden Pohjoismaiden, Monaft totesi.

Televisiosarja houkuttelee ruotsalaisia

Myös ruotsalaisten matkailijoiden määrä on jossain määrin kasvanut Shetlannissa.

-Osaltaan siihen on vaikuttanut Ruotsin televisiossa esitetty sarja ”Shetlanti”. Kun sen esittäminen aloitettiin muutama vuosi sitten, ruotsalaiskävijöitä saapui tänne aikaisempaa enemmän katsomaan niitä paikkoja, missä sarja oli kuvattu, Monaft kertoi.

”Shetlanti” ((Suomessa nimeltään Shetlandsaarten murhat) on BBC:n valmistama rikossarja, joka perustuu kirjailija Anne Cleevesin teoksiin. Sarjaa on kuvattu viisi kautta, joista Ruotsin televisio esitti viime syksyn aikana viidennen kauden jaksot.

Vähän kävijöitä muista Pohjoismaista

Muista Pohjoismaista tulee Shetlantiin vain vähän matkailijoita.

-Tänne on hankala tulla Islannista, joka sijaitsee Norjan jälkeen lähimpänä. Monet matkailijat haluavat kokea saarten erikoisen luonnon, joka on melko lailla Islannin luonnon kaltainen. Meillä käy vierailijoita harvakseen myös Suomesta ja Tanskasta. Vaikeat liikenneyhteydet voivat olla yksi syy ettei tulijoita ole enempää, Monaft totesi.