2018, Uutinen 12.04.2018 Paula Mikkola
-Luonto on tärkeä tulevaisuuden maisemassa. Pitää pystyä yhdistämään kaupunki ja luonto. Koska olemme Västerbottenissa, tämän alueen tulevaisuuden visiossa näyttää siltä kuin Dubai olisi päätynyt keskelle norrlantilaista metsää. Näin sanoin Nordregion johtaja Kjell Nilsson, kun RegLabin Uumajan vuosikonferenssissa keskusteltiin vetovoimaisista paikoista vuonna 2050.

 

-Luonto on tärkeä tulevaisuuden maisemassa. Pitää pystyä yhdistämään kaupunki ja luonto. Koska olemme Västerbottenissa, tämän alueen tulevaisuuden visiossa näyttää siltä kuin Dubai olisi päätynyt keskelle norrlantilaista metsää.

 Näin sanoin Nordregion johtaja Kjell Nilsson, kun RegLabin Uumajan vuosikonferenssissa keskusteltiin vetovoimaisista paikoista vuonna 2050.

 Keskustelijat pohtivat, miltä kaupungit näyttävät 2050 ja mikä on kestävä kaupunki ja elinvoimainen maaseutu pidemmällä tähtäimellä. Ovatko paikat ylipäätään tärkeitä tulevaisuuden digitaalisessa maisemassa?

 Pohjoismainen kulttuuri

 Kjell Nilssonin mukaan pohjoismaisessa kulttuurissa ihmisellä on vahva luontosuhde.

-Voimme esimerkiksi kehittää matkailua enemmän kohti luontoelämyksiä, kuten Islannissa on tehty. Uskon myös, että ihmiset arvostavat paikallisuutta kaikissa tulevaisuuden investoinneissa, Nilsson sanoi.

 Uumajan arkkitehtikorkeakoulun tutkija Ambra Trotto on muuttanut Ruotsiin Italiasta. Hänen mielestään ihminen on kaikesta huolimatta tärkein tulevaisuuden panostuksista.

-Missä on ihminen tässä mekaanisessa tulevaisuudessa? Huollammeko ihmistietokoneita? Millään koneella ei voi olla inhimillisiä tunteita. Ihmisillä on tunteita ja unelmia, joiden varaan tulevaisuus rakennetaan. Luonto ja ihmisen elämä ovat suhteessa toisiinsa, Trotto sanoi.

 Paikka tärkeä

 Lasitaiteilija Marcus Emilsson toimii yrittäjänä Smoolannissa. Hänen mielestään paikka on tärkeä nyt ja tulevaisuuden maisemassa.

-Muutin Tukholmasta Smoolannin lasinvalmistusalueelle juuri paikan takia, sillä näin siellä mahdollisuuksia omalle toiminnalleni. Tutkin paikan kulttuuria ja uskon sen olevan tärkeä vielä vuonna 2050, hän kertoi.

 Pohjolassa 75 aluetta

 Kjell Nilssonin mukaan Pohjolasta löytyy 75 eri aluetta.

-On tärkeää pitää mielessä, että kehitystä, hyvinvointia ja yhteistyötä saavat aikaan ihmiset, hän totesi.

-Kehityksen myötä paikat kasvavat. Ihmiset oppivat lisää ja on tärkeää, että kaikki tuntevat olevansa tervetulleita, Ambra Trotto totesi.

Alueellisia korkeakouluja

Kjell Nilsson piti alueellisten korkeakoulujen rakentamista Ruotsin tärkeimpänä aluepolitiikan tulevaisuuspanostuksena.

-Alueiden koulutuksen taso kohoaa ja rohkaisee perustamaan pieniä ja keskikokoisia yrityksiä, hän sanoi.