Uutinen 08.10.2023 Kent Lidman
-Hankkeellamme on selkeä tavoite, joka on houkutella tänne lisää maahanmuuttajia. Meidän pitää parantaa kykyä ottaa vastaan tulijoita ja lisätä vetovoimaa, sanoi Region Norrbottenin strategi ja hankkeen vetäjä Stina Nordkvist.

Hän kertoi hankkeesta, jonka otsikkona on ”Pohjois-Ruotsin vihreä siirtymä – vetovoima ja vastaanottokyky”.

Historiallinen panostus

Hanketta on nyt toteutettu puolitoista vuotta.

– Se on historiallinen yhteistyöhanke, jossa Pohjois-Ruotsi on ottanut tiennäyttäjän roolin. Hanke on osa Ruotsin panostusta EU:n Green Deal toimenpidepakettiin, jota toteutetaan Euroopassa monella taholla, Nordkvist kertoi.

100 000 uutta työpaikkaa

Norrbottenin vihreän siirtymän lähtökohtana ovat 700 miljardin kruunun suunnitellut investoinnit, joiden toteutuminen tuo 50 000–100 000 uutta työpaikkaa.

– Jos tänne tarvitaan 100 000 ihmistä lisää, meidän pitää saada tänne enemmän maahanmuuttajia, Nordkvist totesi.

Pitää vahvistaa pienempiä yrityksiä

Tällä hetkellä Norrbottenissa perusteollisuus ja älykäs erikoistuminen metsä-, vesi-, teräs- ja kaivosaloilla vastaa 55 prosentista alueen bruttokansantuotteesta (BKT). Se syntyy pääosin kahdeksassa suuryrityksessä. Julkinen sektori, koulut sekä hoivapalvelut tuottavat 40 prosenttia BKT:sta.

– Tämä tarkoittaa, että muut toimialat, kuten matkailu, elintarviketuotanto, avaruustoiminta ja ynnä muut tuottavat 5 prosenttia BKT:sta, mikä kuitenkin käsittää 90 prosenttia yrityksistä. Meidän pitää erilaistaa työmarkkinoita ja vahvistaa näitä muita elinkeinoja, Nordkvist sanoi.

Neljä työpakettia

Hankkeeseen sisältyy neljä työpakettia, jotka vihreään haasteeseen vastataan. Niitä ovat vetovoima, osaaminen, fyysinen suunnittelu ja energia.

– Norrbottenin hankebudjetti on 60 miljoonaa kruunua ja Västerbottenin vastaava 52 miljoonaa, Nordkvist kertoi.

Suuri kiinnostus

Kiinnostus pohjoisen alueita kohtaan on suuri.

– Meillä ei ole mitään ongelmia houkutella tänne ihmisiä, mutta sitä hidastaa esimerkiksi asuntojen puute, Nordkvist sanoi.

Yhteistoimintaa

Tämän seurauksena hankkeessa on siirrytty yhteistoiminnasta puhumisesta yhteisiin tekoihin Hollannissa pidetyillä messuilla.

– Meillä on pulaa kaikkien alojen osaajista. Meidän pitää kuitenkin kiiruhtaa hitaasti ja olla ovelia. Kuihtuvien kuntien on muututtava kasvukunniksi. Nyt tiedämme, miten vastata, jos puolalainen sähkömies soittaa perjantai-iltapäivänä kunnan vaihteeseen ja kysyy englanniksi, löytyisikö hänelle töitä jostakin päin Ruotsia, Nordkvist kertoi.

Kent Lidman