2020, Uutinen 03.03.2020 Paula Mikkola
Pitkän, kapean ja mutkaisen tien päässä seisoo mäen päällä ja lammashakojen keskellä Shetlannin suurimman nettilehden, Shetland Newsin toimitus, josta on suurenmoinen näköala Pohjanmeren yli. Sen täytyy olla Euroopan kaikkein maalaisin lehtitoimitus. Harvinaisen sijainnin tekee mahdolliseksi etäisyydet ylittävä tietotekniikka.

-Saavutimme elokuussa ennätyksen verkkokäyttäjien määrässä, kun tavoitimme miljoona käyttäjää, kertoo uutisten päätoimittaja ja osakas Hans Marter.

Verkkolehden toimitus sijaitsee Vidlin kylässä, muutamia kymmeniä kilometrejä Lerwickistä pohjoiseen. Lauttayhteys Whalsayn saarelle lähtee lähistöltä.

Useita isoja tiedotusvälineitä

Shetlannissa asuu vain 23 000 ihmistä, mutta siitä huolimatta saarilla on useita päivittäisiä tiedotusvälineitä. Shetlands News julkaisee nettiuutisia. Shetland Times on suurin sanomalehtien julkaisija, jolla on nettilehti, viikkojulkaisu ja paperinen aikakauslehti sekä kustantamo ja muuta toimintaa. Radio Shetland on suurin radioviestin ja se on osa BBC Scotlandia, jonka pääkonttori on Glasgowssa.

Aloitti 1800-luvulla

Shetlands Newsin ja Shetland Timesin historiat ulottuvat 1800-luvulle.

-Shetlands News julkaistiin paperilehtenä vuosina 1885-1963, mutta heikon kannattavuuden takia se lakkautettiin. Vuonna 1995 toiminta käynnistyi uudelleen nettilehden muodossa. Omistajan vaihdosten ja muiden muutosten kautta tulin itse mukaan vuonna 2011 ja olen nyt toinen nettilehden omistajista, Hans Marter kertoi.

Kaksinkertaiset mobiilit laajakaistat

Hans Marter on kotoisin Saksasta ja on aikoinaan ollut töissä ZAT 1 televisioyhtiössä Hampurissa. Saksalaissyntyisen vaimonsa kanssa hän muutti Vidlinin kylän liepeillä sijaitsevaan taloon 20 vuotta sitten. Lehden tekemiseen osallistuu yhteensä viisi henkilöä.

-Minä kokoan ja julkaisen lehden netissä. Käytössämme on kaksinkertainen mobiili laajakaista. Meillä on yksi toimittaja Lerwickissä ja toinen West Rewiqissä Shetlannissa, webbmaster Yorkissa Englannissa sekä hallintohenkilö, joka istuu Lontoossa ja hoitaa muun muassa mainoksia, Marter kertoi.

Avoin nettijulkaisu

Nettijulkaisu on avoin kaikille ja sen lukeminen on ilmaista. Tuloja saadaan ensisijaisesti mainoksista.

-Meillä on vain puhtaasti paikallisia mainostajia täällä Shetlannissa. Ne voivat olla yrityksiä, viranomaisia tai muita. Meillä ei ole koko maan kattavia kansallisia mainostajia. Mainostuottojen lisäksi saamme jonkin verran tuloja uutisten myynnistä, Marter selitti.

Toimitus pitää uuden tekniikan avulla joka aamu kokouksen.

-Meillä toimittajilla on joka päivä Skype-kokouksia, joissa keskustelemme päivän juttuaiheista, Marter kertoi.

Shetlands News julkaisee uutisia vuoden jokainen päivä, paitsi joulun ja uuden vuoden aikaan.

Shetlannin vanhin lehti

Shetland Timesin mediatalo sijaitsee Gremistan teollisuusalueella, Lerwickin ulkopuolella. Se on Shetlannin vanhin lehtitalo, jonka toiminta käynnistyi sanomalehden julkaisemisella 1872 ja nettijulkaiseminen aloitettiin 1996. Shetland Times on saarten ainoa paperinen sanomalehti, joka ilmestyy joka perjantai. Lehden lisäksi julkaistaan kirjoja sekä erilaisia aikakauslehtiä ja myydään muita tiedotuspalveluita.

-Perjantaisin julkaistavan sanomalehden painos on noin 7000 kappaletta. Puolet niistä myydään täällä Lerwickissä ja suurin osa muualla Shetlannissa sekä jonkin verran myös Orkneyn saarilla, Aberdeenissä ja Edinburghissa, kertoi päätoimittaja Adam Civico.

Paikallinen lehti

Toimituksessa työskentelee kuusi henkilöä ja päivittäin julkaistaan nettilehteä.

-Muiden nettilehtien tapaan sekin on täällä maksuton. Olemme keskustelleet tilaajamaksun perimisestä, mutta siihen ei ole vielä ryhdytty, Civico kertoi.

Shetland Times painottaa olevansa Shetlannin paikallislehti.

-Keskitymme kokonaan paikallisiin uutisiin. Jos otamme mukaan kansallista uutisointia, niin otamme niihin paikallisen näkökulman, Civico sanoi.

 

Paikallinen radio ja televisio

BBC Shetland on paikallinen radio- ja tv-asema Shetlannissa. Siellä työskentelee kuusi henkilöä, jotka kaikki ovat videoreporttereita.

-Se tarkoittaa, että me teemme kaiken. Haastattelemme ihmisiä, nauhoitamme sen ja leikkaamme valmiit tv- tai radiojutut, videotoimittaja Mike Grundon kertoi.

Televisiolähetyksiä Skotlannin BBC:lle

BBC Shetlannilla on useita päivittäisiä radiolähetyksiä ja jonkin verran ajankohtaisohjelmia joka viikko. Shetlannissa on äskettäin järjestetty täytevaalit ja niiden yhteydessä BBC Shetland järjesti omia vaalikeskusteluja.

-Teemme usein juttuja myös BBC Scotlandin uutislähetyksiin Shetlannin tapahtumista tai käsittelemme kansallisia kysymyksiä, jotka koskevat meitä täällä Shetlannissa asuvia, Grundon sanoi.