2021, Uutinen 26.04.2021 Paula Mikkola
-Korona-pandemian sivuvaikutukset tulevat työllistämään meitä pitkään. Meidän pitää pystyä rakentamaan uudelleen se luottamuspohja, joka meillä oli ennen pandemiaa, totesi Region Norrbottenin maakunnanneuvos Linda Frohm (kok) avatessaan Pohjoiskalotin neuvoston kevätkokouksen.

Kokouksessa hän luovutti puheenjohtajuuden Lapin liitolle, joka johtaa Pohjoiskalotin neuvostoa vuosina 2021-2022. Kokouksessa uutisoitiin myös, että työ Pohjoiskalotin yhteisen mineraalistrategian luomiseksi on käynnistynyt.

Linda Frohmin mielestä Pohjoiskalottiyhteistyölle on tärkeää, että nyt aletaan poistamaan pandemian takia suljettujen rajojen aiheuttamia ongelmia.

-Ydinkysymys on päästä eroon maiden välille syntyneestä epäluulosta. Pohjoiskalotin tulee olla alue, jossa rajat eivät ole esteenä, ja se asema meidän pitää pystyä palauttamaan. Se on nyt tärkeämpää kuin koskaan, Frohm sanoi.

Tärkeää työtä

Frohm pitää Pohjoiskalotin neuvoston toimintaa erittäin tärkeänä.

-Vaikka emme ole pystyneet pitämään yhtään fyysistä kokousta puheenjohtajuuteni aikana, olemme saaneet yhdessä paljon aikaan, hän totesi.

Mineraalistrategia

Yksi kysymys, jonka kanssa Pohjoiskalotin neuvosto nyt työskentelee, on edellisessä, viime vuoden marraskuun kokouksessa tehty päätös laatia Pohjoiskalotille oma mineraalistrategia.

-Olemme päättäneet selvittää asiaa lisää ja asettaneet sitä varten työryhmän, jossa on jokaisen jäsenmaakunnan edustaja, kertoi Pohjoiskalotin neuvoston pääsihteeri Paula Mikkola.

Tarveselvityksen laatiminen

Seuraava askel on laatia tarveselvitys siitä, miten yhteistyötä mineraalikysymyksissä jatketaan Pohjoiskalotilla.

-Ruotsalaisyritys Georange on saanut toimeksiannon laatia selvityksen yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa, Mikkola sanoi.

Asetettu työryhmä pohtii nyt, mitä kysymyksiä pitää ratkaista ja onko yleensä edellytyksiä kehittää koko Pohjoiskalotin alueelle yhteinen mineraalistrategia. Työryhmä tulee luovuttamaan raporttinsa tämän vuoden lopulla ja Pohjoiskalotin neuvoston kevätkokouksessa ensi vuonna asiasta keskustellaan lisää.