2018, Uutinen 19.03.2018 Paula Mikkola
Millä tavoin voidaan käyttää hyödyksi se vaha, jota kaikki luonnonmarjat sisältävät? Se on ”Natural wax from Arctic Berries” Interreg-hankkeen päätavoite.

-Koko pohjoisella alueella on runsaasti luonnonmarjoja, mutta marjojen sisältämää vahaa ei oteta paljoakaan talteen, kertoo Luulajan teknisen yliopiston professori Robert Joffe, joka vastaa hankkeesta Ruotsin puolella.

Interreg-hanke

Hanke käynnistyi 2016 ja jatkuu marraskuun loppuun 2019. Sitä vetävät Luulajan ja Oulun yliopistot. Kokonaisbudjetti on lähes miljoona euroa.

-Tämä on tutkimushanke, jolla selvitämme miten marjojen vaha voidaan ottaa talteen eri tarkoituksia varten. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa tai lääketieteellisesti. Tällä hetkellä vahaa otetaan talteen erittäin vähän. Sitä on jäljellä mehuissa ja muissa marjoista valmistetuissa tuotteissa, Joffe kertoo.

Runsaasti luonnonmarjoja

Pohjoiskalotilla luonnonmarjoja on runsaasti ja niiden sisältämän vahan talteenotolla voisi olla suuri merkitys.

-Se on luonnonvahaa, jonka ominaisuudet eroavat parafiinistä ja mehiläisvahasta. Me uskomme, että täällä pohjoisessa on suuret mahdollisuudet käynnistää vahantuotanto, Joffe toteaa.

Eri näkökulmia vahan talteenottoon

Hankkeessa tarkastellaan marjavahaa monesta eri näkökulmasta. Tässä esimerkkejä:

levitetään tietoa ja lisätään kuluttajien ja yritysten tietoisuutta marjavahasta,

analysoidaan marjavahan kemiallisia ja aineominaisuuksia sekä miten ne vaikuttavat vahan tuotantoon,

kehitetään tehokas ja ympäristöystävällinen vahan talteenottoprosessi,

analysoidaan missä tuotteissa tai yrityksissä marjavahaa olisi hyödyllistä käyttää,

 Poikkitieteellinen hanke

-Tämä on poikkitieteellinen hanke, jossa mukana ovat kemian, tekniikan ja liiketoiminnan alat. Esimerkiksi monella kosmetiikka-alan valmistajalla ei ole tietoa marjavahasta ja sen mahdollisuuksista olla luonnonmukaisena osana heidän tuotteitaan, Joffe selittää.

 Marjavahan tuotannolle pitää saada hyväksyttävä hinta.

-Tällä hetkellä sellaista hintaa ei ole olemassa. Marjavahaa otetaan vain vähän talteen ja jos sille nyt määriteltäisi hinta, se olisi liian kallis eikä kiinnostaisi yrityksiä. Tavoittelemme laajamittaisempaa vahan talteenottoa, jolla kustannuksia saataisiin alemmiksi, Joffe kertoo.

 Palkittu hanke

 Vahaa on kaikissa luonnonmarjoissa, mustikoissa, puolukoissa, hillassa ja muissa marjoissa.

-Tällä hetkellä ostamme marjoja kokeisiimme marjayhtiöiltä. Meillä ei ole omia poimijoita. Arktisella alueella paljon marjoja jää poimimatta, joten raaka-ainetta riittää hyödynnettäväksi, Joffe toteaa.

 Hanke on jo herättänyt huomiota ja se sai toisen palkinnon Arctic Awards 2017 kilpailun sarjassa ”Luonnonvarojen kestävä talteenotto”.