2021, Uutinen | 13.08.2021 | Paula Mikkola |
Keskiryhmä teki asiasta ehdotuksen jo 2013 ja Pohjoismaiden neuvosto keskusteli siitä vuonna 2014. Pohjana oli tavoite kehittää kestävää pohjoismaista kaivos- ja mineraalitoimintaa.
Pohjolan kaivostoiminnan kestävyyttä koskeva selvitys valmistui 2016. Se sisälsi erityisesti yritysten johdolle tarkoitettuja toimintaohjeita sekä korosti ihmisoikeuksien ja ympäristönäkökohtien huomioon ottamista. NordMin-verkoston vastuulle tuli kestävyyskriteerien määrittely, mutta verkosto lakkautettiin vuonna 2017.
Keskiryhmän uudessa ehdotuksessa todetaan, että kaivostoiminta on perinteikäs pohjoismainen elinkeino. Ryhmä on nyt huolestunut siitä, miten aiemmin tällä alalla tehtyjen ansiokkaiden toimenpiteiden seuranta toteutuu. Tällä hetkellä on menossa monia malminetsintähankkeita ja kaivannaistoiminnan kestävyydestä kiistellään Pohjoismaissa, ehdotuksessa sanotaan.
Pohjoiskalotin mineraalistrategia
Pohjoiskalotin neuvosto on päättänyt selvittää mahdollisuuksia laatia Pohjoiskalotille yhteinen mineraalistrategia (tästä lisää toisessa artikkelissa).
-Kaivannaisalan lainsäädäntö on Pohjolassa maailman tiukimpia. Toimijan tulee ottaa huomioon luonto, alkuperäiskansojen oikeudet ja paikallisväestö, kun mineraaleja halutaan hyödyntää. Tätä varten pitää olla kunnon suunnitelma, Linda Modig sanoi.
Pohjola edelläkävijänä
Ruotsin Lorena Delgado Varas (Vas.) oli samaa mieltä.
-Pohjolalla on hyvät mahdollisuudet toimia edelläkävijänä tässä työssä, hän totesi.
Asia siirtyy nyt Pohjoismaiden neuvoston kasvun ja kehityksen valiokunnan käsittelyyn.
Pohjoismainen hyöty
Pohjoismaiden neuvoston teemaistunnossa tehtiin myös monia muita päätöksiä. Yksi niistä oli konservatiivisen ryhmän ehdotus, että kaikissa neuvostolle tuoduissa aloitteissa pitää olla selkeä kuvaus siitä, mitä pohjoismaista hyötyä tehdystä ehdotuksesta syntyy.
Toinen hyväksytty aloite esitti, että Pohjoismaiden neuvosto laatii suunnitelman siitä, miten neuvoston työstä tulee hiilineutraalia.
Lisäksi ehdotettiin kriisivalmiuskomitean perustamista suoraan Pohjoismaiden pääministereiden alaisuuteen niin, että korkein pohjoismainen poliittinen taho käsittelee mahdolliset kriisit tulevaisuudessa.