2021, Uutinen 20.10.2021 Paula Mikkola
-Kansantyöpaja Folkverkstan on yhteiskunnan palvelu, jonka pohjautuu sektoreiden rajat ylittävään yhteistoiminnan malliin. Siinä ovat mukana julkinen sektori, elinkeinoelämä ja kansalaisjärjestöt. Sen tavoitteena on luoda kansalaisille paremmat mahdollisuudet korjata arkipäivän tavaroita tee-se-itse työpajoissa, kertoo hankkeen päävetäjä Jan Kemi Folkverkstanin oppimiskonferenssissa.

Hän kertoo koko Folkverkstan idean perustuvan kolmeen tavoiteltavaan asiaan. Niitä ovat julkisen sektorin, lähinnä kuntien vastuu YK:n Agenda 2030 ympäristötavoitteiden toteuttamisesta, paikallisten osaajien hyödyntäminen tavaroiden korjaamisessa, sekä kuntien asukkaiden aktivointi korjaamaan enemmän käyttötavaroita ja heittämään niitä vähemmän roskiin.

Keittokirja

Folkverkstanin tuloksena syntyy ”reseptikirja”, joka opastaa kuntien työtä kestävän kulutuksen, kierrätyksen ja tavaroiden korjaamisen edistämiseksi. 

-Reseptikirja tulee sisältämään kaksi osaa. Toinen antaa mallin korjaamistoiminnan suunnittelua ja korjaamispalveluiden yhteistoiminnan organisointia varten. Toinen osa sisältää strategia- ja menetelmäoppaan kansantyöpajan kehittämistä, toteuttamista ja hallinnointia varten, Kemi selittää.

Kuntien merkitys

Mitä Folkverkstan tekee hankkeen loppukaudella, joka kestää ensi vuoden syyskuuhun saakka?

-Jatkamme konseptien testaamista ja houkuttelevien korjaamistapahtumien järjestämistä. Tulemme keskustelemaan lisää yhteistoimintamallista kuntien edustajien ja muiden organisaatioiden kanssa. Kunnat ovat työssämme erittäin tärkeitä. Jatkamme tulosten arviointia ja dokumentointia reseptikirjaa varten, joka varmistaa osaltaan tulosten pysyvyyden ja toiminnan jatkuvuuden hankkeen jälkeen. Tulemme esittelemään tuloksia ensi vuoden alkupuolella järjestettävässä konferenssissa, Kemi kertoo.

Kyselyn tuloksia

Folkverkstan on toteuttanut hankkeeseen liittyvän kyselyn, johon noin 45 henkilöä vastasi. Sen tuloksista kertoi hankkeen testausalustan kehittämisestä vastaava osatoteuttaja Asko Pietarila.

Kysymykseen onko kestävyys tärkeä asia, vastasi ylivoimainen enemmistö kyllä. Kysymykseen onko tavaroiden korjaaminen tärkeää, liki 98 prosenttia vastasi kyllä. Sitä perusteltiin muun muassa seuraavasti: ei kannata ostaa uutta ellei edes kokeile ensin sen korjaamista; säästää luontoa, kun ei aina osta uutta; kertakäyttökulttuuri tuhoaa planeetan; tavaroiden käyttöikä pitenee; on aivan liian kallista ostaa uutta.

Halutaan korjata

Kysymykseen mitä haluaisit oppia korjaamaan itse, useimmat vastasivat vaatteita, villasukkia, polkupyöriä ja kenkiä. Kun kysyttiin menisitkö paikalle, jossa voit saada opastusta tavaroiden korjaamiseen, yli 82 prosenttia vastasi kyllä. Vaatteiden, polkupyörien, huonekalujen, elektroniikan ja puhelinten korjaamiseen kaivattiin eniten apua muilta.