Uutinen 02.01.2024 Paula Mikkola
-Arktisen alueen tilanne on muuttunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Suomesta on tullut Naton jäsen ja Ruotsi hakee jäsenyyttä. Naton läsnäolo on tärkeää rauhan turvaajana alueella, sanoi Suomen tuore ulkoministeri Elina Valtonen (kok) netin kautta välitetyssä puheessaan Rovaniemen Arctic Spirit tapahtumassa.

Elina Valtonen tarkasteli arkisen alueen kehityksen tärkeyttä monelta kannalta.

-Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi arktiseen alueeseen. On tärkeää kehittää edelleen hyvinvointia, kestävää kehitystä ja tukea alkuperäiskansojen oikeuksia tärkeissä kysymyksissä, hän sanoi.

Kestävää kehitystä

Valtonen otti esiin myös Arktiksen roolin elinkeinoelämän kehityksessä.

-Täällä kyse on matkailusta, metsäteollisuudesta ja fossiilittomasta teollisuudesta. Näiden suhteen pohjoisen alueilla on suuria mahdollisuuksia, Valtonen sanoi.

Suomen ulkopolitiikka

Valtosen mukaan Arktiksella on tärkeä rooli Suomen ulkopolitiikassa.

-Arktinen neuvosto on tehnyt yhteistyötä 27 vuotta. Barentsin neuvostolla on tärkeä rooli rajat ylittävässä yhteistyössä. Hyökkäys Ukrainaan sulki Venäjän pois näistä yhteistyöelimistä, hän kertoi.

Kehuja toimijoille

Valtonen antoi kehuja Suomen toiminnalle Barentsin neuvoston puheenjohtajuuskaudella.

-Sen aikana on tehty paljon. Laittoman sodan seurauksena Venäjän poissulkeminen on muuttanut yhteistyötä. Näemme nyt monia uusia haasteita yhteistyön kehittämiselle. Yksi tärkeä kysymys on edelleen alkuperäiskansojen oikeuksien varjelu, Valtonen sanoi.

Kent Lidman