Uutinen | 25.11.2024 | Kent Lidman |
Puheenjohtajavaihdos tapahtui, kun eroava puheenjohtaja Svein Öien Eggesvik (Sp) Nordlandin maakuntahallinnosta luovutti puheenjohtajuuden Region Norrbottenin vara-alueneuvokselle Glenn Berggårdille (V).
-Toivotan Norrbottenille onnea puheenjohtajuuden hoitamiseen ja sihteeristön siirtoon Luulajaan, sanoi Svein Öien Eggesvik.
-Kiitämme luottamuksesta. Puheenjohtajuusohjelmamme osoittaa halumme jatkaa Pohjoiskalotin neuvoston tärkeää työtä muuttuvassa toimintaympäristössä, sanoi Glenn Berggård.
Kolme vuotta puheenjohtajana
Puheenjohtajavaihdoksen myötä Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtajuuskautta pidennetään kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen. Norrbotten on siis puheenjohtajana vuosina 2025–2027. Samalla neuvoston sihteeristö siirtyy Rovaniemeltä Luulajaan. Puheenjohtajamaakunta päättää, mihin sihteeristö sijoitetaan.
Toinen uutinen on, että puheenjohtajuus kiertää kolmen Pohjoiskalotin valtion, Ruotsin, Norjan ja Suomen välillä. Aiemmin se kiersi viiden Pohjoiskalotin maakunnan välillä. Norrbottenin jälkeen Lapin maakunta on puheenjohtajana vuosina 2028–2030.
Pohjoiskalotin neuvosto vastaa myös Rajaneuvonta Ruotsi-Suomi-Norjan toiminnasta sekä Pohjoiskalotin ympäristöneuvostosta.
Uusi pääsihteeri
Pohjoiskalotin neuvosto saa uuden pääsihteerin, Lisa Lundgrenin, 1. tammikuuta alkaen. Hän seuraa tehtävässä Paula Mikkolaa, joka jää eläkkeelle 21 vuoden jälkeen Pohjoiskalotin neuvoston pääsihteerinä.
Toiminnan uudet painopisteet
Puheenjohtajavaihdoksen yhteydessä Region Norrbotten esitteli myös puheenjohtajuuden painopisteet vuosille 2025–2027. Ne ovat seuraavat:
1.Organisaatio ja toiminta uudessa ajassa
Pohjoisen pohjoismaista yhteistyötä tulisi vahvistaa yhteiskunnan eri aloilla, ottaen huomioon Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja Ruotsin ja Suomen jäsenyydet Natossa. Tämä voi vaatia Pohjoiskalotin neuvoston organisaation ja toiminnan kehittämistä uudessa ajassa.
2.Kestävä talous yhteistyön vahvistamisen tueksi
Pohjoiskalotin neuvoston tulee pyrkiä vahvistamaan Pohjoiskalotin neuvoston ja Rajaneuvonta Ruotsi-Suomi-Norjan taloutta ja sen kestävyyttä, jotta neuvosto voisi olla todellinen kehityksen moottori Pohjoiskalotilla.
3.Pohjoiskalotin rajaesteet pohjoismaiselle agendalle
Pohjoiskalotin neuvoston tulee nostaa valtioiden poliittisille agendoille sellaisia rajaestekysymyksiä, jotka ovat koko Pohjoiskalotille yhteisesti ajankohtaisia.
4.Kaupan ja kasvun lisääminen
Pohjoiskalotin alueilla tulisi lisätä yrittäjyyttä ja luoda edellytyksiä uudelle taloudelliselle toiminnalle ja työlle. Alueilla tarvitaan monipuolista ja kansainvälistä yritystoimintaa, jossa luovat ja kulttuuriset alat sekä saamelaisten elinkeinot saavat tilaa maailmanlaajuisesti johtavan teollisuuden rinnalla. Tarvitaan avointa suhtautumista toimialoihin, jotka syntyvät vihreän siirtymän myötä esimerkiksi kiertotalouden puitteissa.
5.Houkuttelevat asuinympäristöt ja elävät yhteisöt
Pohjoiskalotin neuvoston tulee kehittää yhteistä oppimista kokemusten vaihdon kautta ja rakentaa rajat ylittäviä alustoja alueellisen vetovoiman sekä sosiaalisen, ympäristöllisen ja taloudellisen kestävyyden yhteistyölle, niin olemassa olevia kuin uusia toimialoja varten.
6.Yhteinen työmarkkina-alue
Pohjoiskalotin yhteisen työmarkkina-alueen luomiseksi Pohjoiskalotin neuvoston tulee työskennellä rajat ylittävän liikkuvuuden lisäämiseksi ja kannustaa alueiden koulutusorganisaatioita tekemään enemmän keskenään yhteistyötä.
7.Yhteistyötä energiahuollon vahvistamiseksi
Pohjoiskalotilla on keskeinen asema maailman teollisuuden, liikenteen ja energiajärjestelmien nopeassa siirtymisessä vihreisiin ja fossiilivapaisiin tuotantotapoihin. Teollisuuden energian tarve kasvaa, jolloin energiajärjestelmiä pitää kehittää ja laajentaa vahvasti. Pohjoiskalotin neuvosto pyrkii kehittämään energiasektorin yhteistyötä.
8.Rajat ylittävä infrastruktuuri ja liikenne
Alueiden tulee työskennellä enemmän yhdessä Pohjoiskalotin saavutettavuusongelmien ratkaisemiseksi. Hyvin toimiva tavara- ja henkilöliikenne vaativat yhtenäisen, kestävän liikennejärjestelmän, jossa parannetaan ja teknisesti kehitetään ensisijaisesti tie- ja rautatieverkkoa, mutta myös meri- ja lentoliikennettä.
9.Tietojen vaihto kestävästä maankäytöstä
Pohjoiskalotin neuvoston tulee lisätä kokemusten vaihtoa ja parantaa koordinointia, kehittää lyhyempiä ja paremmin ennakoitavissa olevia suunnittelu- ja yhteistoimintaprosesseja alueen tärkeiden luonnonvarojen kehittämiseksi, hyödyntämiseksi ja jalostamiseksi.
Kent Lidman