Uutinen 04.04.2023 Kent Lidman
-Meidän pitää ottaa talteen se, mikä Barentsin yhteistyössä on ollut hyvää ja viedä sitä eteenpäin, sanoi Norjan kansainvälisten asioiden instituutin (NUPI) erikoisasiantuntija Julie Wilhelmsen.

Hän puhui Kirkkoniemen konferenssissa Barentsin yhteistyön 30 vuoden kokemuksista.

-Kansainvälisissä suhteissa kehittyi uudentyyppistä yhteistyötä vuoteen 2014 saakka. Sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan, turvallisuuspolitiikalle jäi entistä vähemmän tilaa ja Venäjän suunta muuttui aikaisempaa kansallismielisemmäksi, Wilhelmsen kertoi.

Foto: NUPI

Edellytykset muuttuvat

Kun Suomi ja myös Ruotsi liittyvät Natoon, Barentsin yhteistyön edellytykset muuttuvat monin tavoin.

-Meidän pitää miettiä Arktisen neuvoston toimintaa ilman Venäjää, Wilhelmsen sanoi.

Turvallisuuspolitiikka muuttui oikeastaan jo 1984, kun Gorbatshov johti Neuvostoliittoa.

-Vuonna 1993 Barentsin yhteistyö käynnistyi ja rajat ylittävä yhteistyö vahvistui, mikä lisäsi Barentsin alueen turvallisuutta, Wilhelmsen kertoi.

Yhteistyötä ilman Venäjää

Ukrainan hyökkäyksen jälkeen turvallisuusyhteistyö on kääntynyt huonompaan suuntaan.

-Venäjän selkkaus on politiikan väärinkäyttöä. Joudumme pitkän aikaa eteenpäin miettimään Barentsin yhteistyötä ilman Venäjää, Wilhelmsen ennusti.

Silti on olemassa asioita, joissa Venäjän kanssa pitää jatkaa jonkinlaista yhteistyötä.

-Sellaisia ovat Pohjoisen jäämeren kalastus sekä ympäristöasiat, joilla kohennetaan alueen ympäristön tilaa, Wilhelmsen sanoi.

Norjan kalastus- ja merialueministeri Björnar Skjaeran muistutti, että kalastus- ja merialueyhteistyötä on tehty Venäjän kanssa yli 50 vuoden ajan.

-Pohjoisen kalastus tarvitsee vakautta. Emme kuitenkaan nyt halua tehdä yhteistyötä venäläisten poliitikkojen kanssa vaan lähinnä tutkijoiden kanssa, hän sanoi.

Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Yksittäisten kansalaisten yhteistyö

Norjan Barents-sihteeristön päällikkö Lars Georg Fordal huomautti, että on olemassa muuta rajat ylittävää yhteistyötä, joka vielä jatkuu.

-Tarkoitan yksittäisten kansalaisten välistä yhteistyötä. Yhtenä esimerkkinä tästä on Kirkkoniemen kulttuurifestivaali, Barentsspektakel, jossa oli mukana venäläisiä yksityishenkilöitä, Fordal kertoi.

Ainutlaatuista osaamista

BarentsObserver julkaisun toimittaja Thomas Nilsen totesi, että Norjan ja Venäjän väliseen yhteistyöhön on syntynyt ainutlaatuista osaamista.

-Se osaaminen täytyy saada jollakin tavalla talteen ja kehitettyä edelleen tulevaisuudessa, hän sanoi.

Barentsin alueellisen nuorisoneuvoston puheenjohtaja Daria Makhotina Gudnason on kotoisin Venäjältä, mutta asuu nykyisin Tanskassa.

-Edustamme 30 000 nuorta ja olemme vakiintunut Barentsin yhteistyöorganisaatio. Vuoteen 2022 saakka meillä on monia yhteisiä hankkeita Venäjän kanssa. Yksi tehtävistämme on edistää kriittistä ajattelua. Minuun koskee kipeästi, kun näen mitä Venäjä tällä hetkellä tekee, hän sanoi.

Verkostot

Makhotina Gudnason ei usko, että Venäjän enemmistö kannattaa Ukrainan sotaa.

-Ne tutkimukset, joiden mukaan 80 prosenttia venäläisistä tukee sotaa, eivät ole totta, hän sanoi.

Lars Georg Fordal totesi, että Venäjän kansalaisten kanssa on rakennettu monia verkostoja kolmenkymmenen Barentsin yhteistyövuoden aikana.

-Kirkkoniemen ja Murmanskin välillä on monia verkostoja, joiden asema vaikeutuu, kun Putin luokittelee länsiyhteistyön rikolliseksi toiminnaksi. Voimme kuitenkin jatkaa yhteydenpitoa yksittäisten ihmisten kanssa etenkin digitaalisten kanavien kautta, Fordal sanoi.

-Barentsin yhteistyön pitää jatkua jossakin muodossa. Vuonna 2023 kontaktien ylläpitäminen on aivan yhtä tärkeää kuin ennenkin, Thomas Nielsen totesi.

Kent Lidman