2019, Uutinen 10.09.2019 Paula Mikkola
-Tavoitteemme on esitellä, jakaa osaamista ja niitä rikkaita kulttuuriperinteitä, joita Tornionlaaksosta löytyy Revontultentien varrelta. Marika Saranne esitteli Our Stories Interreg-hanketta Tornionlaakson neuvoston seminaarissa Haaparannalla.

Our Stories on vuosina 2016-2019 toteutettava hanke, jonka budjetti on 1,1 miljoonaa euroa ja päärahoittajana toimii Interreg Pohjoinen ohjelma. Yhteistyössä ovat mukana muun muassa Lapin yliopisto Rovaniemeltä ja Ruotsinsuomalainen korkeakoulu Haaparannalta.

 Kulttuurin kerääminen

Hankkeen tavoitteena on kerätä kulttuurin eri muotoja Ruotsin, Suomen ja Norjan rajan pinnasta pitkin Revontulten tietä, joka lähtee etelästä Tornio-Haaparannalta ja kulkee pohjoiseen Tromssaan.

-Kyse on yhteisestä kulttuuriperinnöstä, tarinoista, musiikista, kuvista ja muusta. Sen digitointi ja säilyttäminen jälkipolville on tärkeää, Saranne sanoi.

 Tarinoita kotisivulla

Tarinoita on kerätty hankkeen kotisivulle osoitteeseen www.ourstories.info.

-Siellä kuka tahansa voi käydä tutustumassa ja nauttimassa Revontultentien varren kulttuurista, Saranne totesi.

 Monia nuoria

Hankkeeseen on osallistunut 418 henkilöä ja 70 yritystä kaikista kolmesta mukana olevasta maasta.

-Osallistujista on ollut 62 % naisia ja 38 % miehiä. Alle 24-vuotiaita on ollut mukana 67. Olemme olleet erityisesti yhteydessä nuoriin ja houkutelleet heitä mukaan työhön. On tärkeää saada mukaan nuoria, jotka jakavat kokemuksiaan kaikilla niillä eri kielillä, joita Revontultentien varrella puhutaan, Saranne kertoi.

 Jatkohanke

Hankkeesta vastanneet pohtivat nyt jatkoa.

 

-Suunnittelemme uutta hanketta. Siihen on osoitettu suurta kiinnostusta. Hanke esittelee sitä kulttuurin moninaisuutta, joka tällä alueella on. Me keräämme sitä talteen digitaalisessa muodossa, Saranne sanoi.