2018, Uutinen 20.06.2018 Paula Mikkola
-On kolme pakollista asiaa, jotka liittyvät ulkomaan markkinoille lähtemiseen. Pitää ymmärtää toisen maan markkinoita, kulttuuria ja kieltä. Tätä mieltä oli Helgeland Plast yrityksen Fritz Olsen puheenvuorossaan Mo i Ranan seminaarissa, kun hän kertoi miten paikallinen vientiyritys Norjasta lähti Ruotsin markkinoille.

Helgeland Plast on Norjan Mo i Ranassa toimiva yritys, joka kuuluu suurempaan AKVA-yritysryhmään.

-AKVAryhmällä on tuhat työntekijää ja pääkonttori Oslossa. Ryhmällä on toimintaa ympäri maailmaa ja vuosittainen liikevaihto on 2,1 miljardia Norjan kruunua, Olsen kertoi.

Vie ulkomaille putkijärjestelmiä

Yritysryhmä toimii teknologian alalla, esimerkiksi vesihuollossa. Helgeland Plast valmistaa pitkiä, muovisia putkijärjestelmiä, joita viedään Mo i Ranasta muun muassa Ruotsiin.  

-Meillä on täällä 58 työntekijää ja liikevaihto pyörii 300 miljoonan kruunun tienoilla. Vuonna 2015 kaksinkertaistimme putkenvalmistuksen kapasiteetin. Markkinamme ovat putkien toimitukset esimerkiksi kalateollisuudelle, kunnille, vesisäiliöille, kaivoksille ja energia-alalle, Olsen kertoi.

Kuljetukset tärkeitä

Logistiikka on yritykselle tärkeä asia.

-Pitää saada tarvittavat raaka-aineet tänne ja valmiit tuotteet markkinoille. Yksi haaste on se, että putket ovat pitkiä ja ne pitää kuljettaa osina ajoneuvoyhdistelmillä. Norjassa ja Ruotsissa on erilaiset säännöt siitä, miten pitkät yhdistelmäajoneuvot saavat olla. Norjassa pitää kuljetuksissa usein olla mukana poliisi, kun taas Ruotsissa saa ajaa pidemmällä yhdistelmällä, Olsen selitti.

Rautatiet ja laivat ovat kuljetusvaihtoehtoja.

-Voimme ajaa putket yhdistelmäajoneuvoilla Ruotsin rautateille ja niiden kautta sikäläisille markkinoille, Olsen kertoi.

Kulttuurin tuntemus

Hän korostaa ruotsalaisen kulttuurin tuntemisen merkitystä, kun toimitaan sikäläisillä markkinoilla.

-Norjan ja Ruotsin yrityskulttuureissa on melko suuria eroja. Siksi on tärkeää, että tuntee ruotsalaisen toimintakulttuurin, mikä on meillä toiminut hyvin Ruotsin markkinoilla, Olsen sanoi.

Elintarvikeyritys

Saeterstads Gård on Hattfjelldalissa toimiva yritys, joka on myös päässyt Ruotsin markkinoille. Se valmistaa ja myy elintarvikkeita, esimerkiksi erilaisia juustoja ja raudusta valmistettuja kalajalosteita, mutta sillä on lisäksi matkailutoimintaa.

-Meille on tärkeää, että yhteistyö naapureiden kanssa toimii hyvin. Tarvitaan selkeä strategia, yhteistyökumppaneita ja mukautumista asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin.