2019, Uutinen 12.08.2019 Paula Mikkola
Työttömyys vähenee ja monia uusia investointeja on valmisteilla Pohjois-Suomessa. Niistä kertoivat Eures-neuvoja Tina Sundqvist Oulusta ja Pertti Tikkala Kemistä Kukkolan Eures-yhteistyöseminaarissa.

-Suomessa on nyt 26 000 työtöntä työnhakijaa vähemmän kuin vuosi sitten. Vastaavasti avoimia työpaikkoja on 10 000 enemmän kuin samaan aikaan edellisvuonna. Työttömyys on alentunut yli 10 prosenttia Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, Sundqvist kertoi.

 Vähennystä kaikissa ammattiryhmissä

Työttömyys laski edellisvuoteen verrattuna kaikissa ammattiryhmissä.

-Eniten työttömyys väheni palvelu- ja myyntialalla, rakennustoiminnassa ja valmistusteollisuudessa. Niiden lisäksi prosessi- ja kuljetusalan, palvelu- ja myyntialan sekä erityisasiantuntijoiden työpaikat lisääntyivät. Pohjois-Pohjanmaalla tarvitaan eniten toimisto- ja hotellisiivoojia, betonityöntekijöitä, kuorma- ja erityisajoneuvon kuljettajia. Lapissa matkailu kasvaa vahvasti ja tarvitsee monien alojen osaajia esimerkiksi hotelleihin. Puutetta on myös kuulonhuollon ammattilaisista ja psykologeista, Sundqvist luetteli.

 Ydinvoimalan rakentaminen

Pohjois-Suomeen on suunniteltu monia isoja investointeja, jotka tarjoavat uusia työpaikkoja. Yksi näistä on Fennovoiman Hanhikivi 1 ydinvoimala Pyhäjoelle, Oulun eteläpuolella.

-Olemme arvioineet sen työllistävän 390 henkilöä 25 maasta. Tavoitteena on saada rakentaminen käyntiin vuonna 2021 ja ydinvoimalan lasketaan käynnistyvän 2024, Pertti Tikkala kertoi.

 Uusia kaivoksia

Pohjois-Suomessa panostetaan vahvasti myös kaivoselinkeinoon.

-Olemme ennakoineet kaivosalalle 13 000 uutta työpaikkaa. Yhtiöt Australiasta, Uudesta Seelannista ja Yhdysvalloista etsivät alueelta uusia malmiesiintymiä. Uusia kaivoksia on suunnitteilla, muun muassa hopeakaivos ja Sodankylän liepeille toinen louhos. Samalla alueella on myös uraaniesiintymiä. Kaivosyhtiöt käyttävät modernia tekniikkaa, joten kaivoksissa itsessään ei tarvita paljoa työvoimaa, Tikkala selitti.

 Matkailu kasvaa

Matkailun vahva kasvu jatkuu Lapissa ja Pohjois-Suomessa ja työvoiman kysyntä kasvaa.

-Arvioimme matkailun työllistävän 7000 henkilöä, eniten Rovaniemen alueella. Monet matkailijat tulevat Aasiasta, mikä asettaa alalla työskenteleville kielitaitohaasteita. Työ on pääosin sesonkipainotteista. Matkailussa tarvitaan monien eri alojen ammattilaisia, hotellihenkilökunnasta taksinkuljettajiin ja oppaisiin, Tikkala kertoi.

 Biotalouden investointeja pohjoiseen

Useita biokemian ja bioenergian investointeja on myös kehitteillä Pohjois-Suomessa.

-Metsä Groupin biotuotetehdas Kemiin on 1,5 miljardin euron investointi, josta syntyy 250 aluksi uutta työpaikkaa. Kerrannaisvaikutusten myötä uusien työpaikkojen määräksi arvioidaan 1500. Rakennusvaiheessa hankkeen lasketaan työllistävän 5000 henkilöä Kemin alueella, Tikkala selitti.

 Biojalostamo

Kemijärvelle on suunnitteilla biojalostamo.

-Se tuo noin 2700 uutta työpaikkaa rakennusvaiheessa ja käyttöönoton jälkeen työllistää 200 henkilöä. Kerrannaisvaikutuksena Kemijärvelle syntyy 1000 uutta työpaikkaa. Jalostamo on suunniteltu rakennettavan 2019-2020 aikana ja laitoksen käynnistyvän vuonna 2021, Tikkala kertoi.

Tämän lisäksi Kemiin suunnitellaan biopolttoaineen jalostamoa.

-Se tarjoaisi rakennusvaiheen aikana 4000 työpaikkaa ja laitoksen käyttö työllistäisi 150 henkilöä Kemiin, Tikkala kertoi.