Uutinen 29.02.2024 Kent Lidman
Pohjoisen alueilla menee hyvin. Se kävi ilmi, kun Pohjoiskalotin neuvoston jäsenet kertoivat ajankohtaisia kuulumisia omilta alueiltaan Narvikissa pidetyssä kokouksessa. - Lapin matkailussa lyödään kaikki aikaisemmat ennätykset, kertoi Lapin liiton Päivi Ekdahl.

Lapin ja Rovaniemen panostus Joulupukkiin koki pandemian aikana takaiskuja, joista on nyt toivuttu ja kävijöitä houkutellaan ympäri maailmaa.

-Vuosi 2023 oli paras matkailuvuosi kautta aikojen Lapissa ja Rovaniemellä, Ekdal sanoi.

Toiseksi suurin lentokenttä

Se tarkoittaa Rovaniemellä myös lentoliikenteen kasvua.

-Rovaniemen lentokenttä on nyt toiseksi vilkkaimmin liikennöity kenttä Suomessa. Ohitimme tilastossa Oulun, joka aikaisemmin oli toiseksi vilkkain kenttä Helsingin jälkeen, Ekdahl kertoi.

Hotelleissa korkeat käyttöasteet

Hotellien käyttöasteetkin ovat kasvaneet.

-Monet hotellit ovat täynnä. Yksityisten huoneenvuokraajien määrä on kasvanut 30 prosenttia Rovaniemellä, Ekdahl jatkoi.

Odottaa Pohjoisen ohjelmaa

Lappi odottaa kuitenkin vielä sitä Pohjoisen ohjelmaa, jonka Suomen hallitus on luvannut laatia.

-Työ etenee erittäin hitaasti ja odotamme sitä edelleen, Ekdahl totesi.

Lappi kärsi merkittävästi Venäjän yhteyksien katkeamisesta, kun Ukrainan sota alkoi.

-Erityisesti Itä-Suomi menetti siinä paljon. Nyt kun Suomi on liittynyt Natoon, Lapin turvallisuuspoliittinen tärkeys on huomattavasti kasvanut, Ekdahl sanoi.

Vihreitä investointeja

Myös Norrbottenin kehitystilanne on hyvä.

-Vihreitä investointeja toteutetaan täyttä vauhtia. Investoinneista selviytyminen on myös iso haaste. Iloinen uutinen oli, että Bodeniin rakenteilla olevalle H2Green Steel terästehtaalle varmistui 75 miljardin kruunun rahoitus, kertoi Region Norrbottenin John Kostet.

Energiahuolto

Energianhuollosta ja infrastruktuurista huolehtiminen ovat tärkeitä tehtäviä.

– Luulajan ja Bodenin välille sekä Malmiradalle tarvitaan rinnakkaisraide. Norrbotnia-rata pitää rakentaa. Näiden lisäksi Luulajan satamaa laajennetaan kaikkia uusia vihreitä investointeja varten, Kostet sanoi.

LKAB suunnittelee nyt kaivosjätteiden jalostamista ja alkaa louhia harvinaisten maametallien esiintymää.

Kent Lidman