2019, Uutinen 19.12.2019 Paula Mikkola
-Northvoltin akkutehdas Skellefteåssa voi tuoda jopa 3000 uutta työpaikkaa. Siitä tulee monikulttuurinen työpaikka, jossa työntekijät edustavat yli 50 eri kansallisuutta. Uumajan työnvälityksen Eures-neuvoja Annika Sund kertoi investoinnista Tromssassa työvoiman liikkuvuusseminaarissa.

Akkutehtaan sijoituspaikka on Hedensbyn Skellefeån liepeillä ja sen rakennusaika on 2018-2025. Suunnitelmana on rakentaa maailman ympäristöystävällisimpiä akkuja. Hankkeen rahoitus varmistui lopullisesti kesäkuussa 2019.

-Se on pohjoisen suurin investointi pitkään aikaan. Northvolt valmistaa tulevaisuuden energiaa. Hankkeen koko on melkein pelottavan suuri. Yrityksen toimitusjohtaja Peter Carlsson on hankkinut koulutuksensa Luulajan teknisessä yliopistossa ja työskennellyt muun muassa Teslalla Yhdysvalloissa, Sund kertoi.

Neljä tuotantolinjaa

Skellefteån laitoksesta tulee valmistuksen ja kierrätyksen pääpaikka. Sinne rakennetaan neljä tuotantolinjaa, joista ensimmäinen avautuu ensi vuoden aikana. Sen jälkeen laitosta laajennetaan vaiheittain. Northvoltin pääkonttori on Tukholmassa, tutkimus-, kehitys- ja laboratoriotoiminnat Västeråsissa. Toimintaa on myös Puolan Gdanskissa ja Japanin Osakassa.

-Monet kilpailivat Northvoltin sijoittumispaikasta. Tuotannon sijoittamiseen Skellefteåån vaikuttivat muun muassa kaivosten ja metallintuotannon läheisyys sekä hyvä energian saanti. Northvolt tulee hyödyntämään luonnonvaroja, mutta ei aio saastuttaa ympäristöä, Sund kertoi.

Sen jälkeen kun Skellefteån investointi tuli julki, akkutehdasta alettiin suunnittelemaan myös Norjan Mo i Ranaan.

Palkkaa 3000 työntekijää

Northvoltin tehdas on jättiläiskokoinen rakennus, jota on jo alettu pystyttään Hedensbyhyn.

-Rakennus on niin iso, että voi nähdä miten maankuori kaartuu, kun katsoo rakennuksen yli, Sund sanoi.

Hänen tehtävänään on nyt etsiä työvoimaa Northvoltille.

-Aluksi tarvitaan 2500-2700 työntekijää. Luku voi nousta 3000 työntekijään, jos päätetään avata vielä viides tuotantolinja. Kaikki Skellefteåssa asuvat, jotka haluavat ja pystyvät työntekoon, voidaan palkata. Työvoimaa on kuitenkin etsittävä myös muualta. Tällä hetkellä etsimme eri toimintoihin avainhenkilöitä, esimerkiksi insinöörejä. Tästä syntyy monikulttuurinen työyhteisö, jossa työkielenä tulee olemaan englanti. Olemme jo palkanneet 50 eri kansallisuutta edustavia henkilöitä tehtaaseen töihin, Sund kertoi.

Yksityisiä työnvälittäjiä

Julkisen työnvälityksen palveluiden lisäksi käytetään myös monia yksityisiä työnvälitys-yrityksiä.

-Tämän suuruusluokan rekrytointi on niin mittava tehtävä, että meidän on käytettävä kaikkea saatavissa olevaa apua, Sund sanoi.

Investointi merkitsee suuria muutoksia myös Skellefteån kunnalle.

-Tarvitaan uusia asuntoja, kouluja ja paljon muuta, kun kuntaan muuttaa suuri joukko uusia ihmisiä, Sund totesi.