Uutinen 11.04.2022 Paula Mikkola
-Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti radikaalisti maailmanpolitiikan kansainvälisen ja kansallisen tilanteen. Se pakottaa meidät arvioimaan uudelleen myös alueiden kansainvälistä toimintaa. Näin totesi Suomen Barentsin ja pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén, kun hän osallistui Pohjoiskalotin neuvoston kokoukseen Rovaniemellä

Vilén arvelee, että vaikutukset Venäjä-yhteistyöhön kestävät pitkään.

-On vaikea arvioida pääsemmekö enää koskaan palaamaan Venäjä-yhteistyöhön entisessä laajuudessa. Tästä syystä meidän pitää nyt panostaa enemmän Suomen, Ruotsin ja Norjan väliseen, rajat ylittävään yhteistyöhön sekä jatkaa Itämeren ja arktisten alueiden välistä yhteistyötä, Vilén sanoi.

Kokous Lapissa

Hän ehdotti, että Pohjoiskalotin neuvosto järjestäisi kokouksen niille toimijoille, jotka ovat olleet mukana Barentsin yhteistyössä, mutta ilman Venäjää.

-Lappi on valmis toimimaan tällaisen Barents-kokouksen isäntänä vielä tämän syksyn aikana. Mielestäni on tärkeää saada tapaamiseen mukaan myös kansallisen tason poliitikkoja, sanoi Lapin liiton Mika Riipi.

Yhteistyön uudet roolit

Jari Vilénin mielestä nyt on tärkeää rakentaa yhteinen näkemys eri kansainvälisten ja rajayhteistyön toimijoiden rooleista ja tehtävistä.

-Meidän pitää löytää tulevaisuutta varten innovatiivisia yhteistyön keinoja. Vierailen parhaillaan eri alueilla kartoittamassa konkreettisia yhteistyöhankkeita, joiden avulla kansainvälistä yhteistyötä voidaan kehittää edelleen pohjoismaisella ja arktisella tasolla, Vilén kertoi.  

Yhteinen pohjoisen kehittämisohjelma

Vilén tapaa lähiviikkoina Ruotsin ja Norjan ulkoministeriöiden edustajia ja keskustelee heidän kanssaan, miten Barentsin yhteistyötä jatketaan ilman Venäjää.

-Pohjoiskalotin alueiden pitää yhdessä vaatia, että kansalliset hallitukset laativat pohjoisimmalle Pohjolalle oman kehittämisohjelman, Mika Riipi totesi.

Kent Lidman