2020, Uutinen 27.10.2020 Paula Mikkola
Pohjoiskalotin neuvoston edeltäjä, vuonna 1967 perustettu ”Pohjoiskalottikomitea yhteisille työmarkkinakysymyksille” loi pohjan Ruotsin Ylitornion Koulutus Nordin käynnistämiselle. Varsinainen opetustoiminta alkoi 1970 ja koulu juhlii 50-vuotista toimintaansa tänä vuonna. Koulutus Nord on ainutlaatuinen toimija. Se on ainoa yhteispohjoismainen ammatillinen oppilaitos, jonne tulee opiskelijoita Ruotsista, Norjasta ja Suomesta kouluttautumaan noin kolmeenkymmeneen eri ammattiin. 

Koulutuksen käynnistämisestä päätti yhteisiä työmarkkinakysymyksiä käsitellyt komitea. Sen aikainen Norrbottenin maaherra Ragnar Lassinantti oli innokas Pohjoiskalotin yhteistyön puolestapuhuja. Hän ymmärsi yhteisen ammattikoulutuksen tarpeen ja nosti kysymyksen esiin pohjoismaisissa hallituksissa.

Säätiö vuodesta 1991 lähtien

Aluksi Koulutus Nord oli ammattikurssikeskus, mutta useiden organisaatiomuutosten jälkeen Ruotsin, Norjan ja Suomen hallitukset perustivat Koulutus Nordin Säätiön vuonna 1991. Toimintaa ohjataan valtioiden välisellä, nelivuotisella sopimuksella ja säätiön omilla säännöillä.

Säätiön hallitukseen kuuluu kuusi jäsentä, kaksi jokaisesta omistajamaasta. Toiminnasta vastaa neli- tai kahdeksanvuotiseksi kaudeksi valittu johtaja. Johtajapesti kiertää maiden välillä.  Nykyinen johtaja Leif Lahti tulee Ruotsista. Hänen edeltäjänsä Sture Troli oli norjalainen ja häntä ennen johdossa oli suomalainen Stina Tiainen, joka on ollut tähän mennessä ainoa naisjohtaja.

Tässä muutamia virstanpylväitä Koulutus Nordin 50-vuotiselta taipaleelta:

1970-luvulla

Vuonna 1970 allekirjoitettiin sopimus Pohjoiskalotin Ammattikurssikeskuksen perustamisesta ja ensimmäiset oppilaat otettiin sisään. Koulutustarjontaan kuului sähkötekniikka, automaattinen ohjaustekniikka, hitsaus, ajoneuvotekniikka, kylmä- ja laitetekniikka sekä matkailu.   

Vuonna 1975 kurssikeskus vakinaistettiin ja vuonna 1978 sen oppilasluku oli jo 169.

1980-luvulla

Vuonna 1984 silloinen Hedenäsetin valtion ammattikoulu liitettiin kurssikeskukseen ja oppilasluku kasvoi yli kolmeensataan. Keskuksen henkilöstöluku oli 114.

Vuonna 1986 perustettiin uusi organisaatio, AMU (ammattikurssikeskus) Pohjoiskalotti osaksi Ruotsin työmarkkinakoulutusverkostoa.

1990-luvulla

Vuoden 1991 aikana toiminta järjestetään uudelleen Koulutus Nordin Säätiön alle, jollaisena se tällä hetkellä toimii.

Vuonna 1996 alkaa yhteistyö Övertorneån kunnan kanssa lukiokoulun ammatillisen opetuksen toteuttamisessa.

Vuonna 1999 Norjan hallituksen ja Tromssan Breivikin koulun kanssa tehty yhteistyöohjelma hyväksytään.

2000-luvulla

Vuoden 2000 aikana koulutukselle saadaan ISO9001 laatusertifikaatti ja vuonna 2004 koulu tekee ensimmäisen oman yhteistyösopimuksen suomalaisen tutkintolautakunnan kanssa.

Vuonna 2007 koulu solmii yhteistyösopimuksen Tromssan maakuntahallinnon / Breivikin koulun kanssa Norjan ”Kunskapslyftet – Osaamisnosto” koulu-uudistuksen toteuttamisesta. Vuonna 2009 Koulutus Nord saa Finnmarkin maakuntahallinnolta oikeuden hyväksyä Norjan opintosuunnitelman mukaisia opintosuorituksia.

2010-luvulla

Vuonna 2012 Koulutus Nord saa Ruotsin todistuksenanto-oikeuden tietyissä lukiokoulun ammattiaineissa. Koulutus Nordissa on töissä 72 henkilöä.

Vuoden 2016 aikana koulu käynnistää professori Tom Tillerin menetelmän mukaisen pedagogiikan yhteistyön.

Vuosina 2020-2021 koulu juhlii 50-vuotista taivaltaan ja kunhan koronatilanne sallii, järjestää ammattikoulujen oppilaille Arctic Skills kilpailun, jossa on mukana 25 oppilaitosta eri puolilta Barentsin aluetta.