Uutinen 03.01.2025 Kent Lidman
-Pääkaupungeissa, erityisesti Ruotsissa, on välinpitämättömyyttä Pohjoiskalotin yhteistyötä kohtaan. Mielestäni meidän pitäisi ohjata enemmän itse itä-länsi-suuntaista yhteistyötä, sanoo Pohjoiskalotin neuvoston uusi puheenjohtaja Glenn Berggård (V),

Olemme aikaisemmin kertoneet, että Ruotsi ja Norrbotten ottivat Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtajuuden 1. tammikuuta 2025 alkaen. Samalla puheenjohtajuuskautta pidennettiin kahdesta kolmeen vuoteen. Norrbotten on puheenjohtajana 31. joulukuuta 2027 asti. Lisäksi puheenjohtajuus muuttuu kiertäväksi kolmen Pohjoiskalotin valtion välillä, eikä kuten aiemmin viiden Pohjoiskalotin maakunnan välillä.

Muuttanut toimisto

Tapaan Glenn Berggårdin ja Pohjoiskalotin neuvoston uuden pääsihteerin Lisa Lundgrenin tuoreessa toimistossa Luulajan aluehallinnon pohjakerroksessa. Toimisto on äskettäin muuttanut sinne Rovaniemeltä, jossa se sijaitsi vuosina 2003–2024 Lapin liitossa Paula Mikkolan ollessa pääsihteerinä.

Ruotsalaista välinpitämättömyyttä

Pääsemme heti keskustelemaan siitä, kuinka suurta kiinnostusta Pohjoismaiden hallituksilla on Pohjoiskalotin yhteistyötä kohtaan.

– Suomen eduskunnassa keskusteltiin jokin aika sitten yhden päivän ajan pohjoisen yhteistyöstä. Tilaisuudessa oli mukana myös norjalaisia kansanedustajia, muttei ketään Ruotsin eduskunnasta. Tämä osoittaa Ruotsin jonkinlaista välinpitämättömyyttä. Yritämme järjestää samanlaisen Pohjoiskalottiyhteistyön päivän myös Ruotsin eduskunnassa, kertoo Glenn Berggård.

Pohjoisen ohjelma

Norjalla ja Suomella on erityiset pohjoisen ohjelmat, mutta Ruotsilla ei ole.

-Ruotsilla on vihreän siirtymän ohjelma, jota toteutetaan pääosin maan pohjoisosissa. Mutta ohjelmalle ei ole osoitettu erikseen varoja tai resursseja, Berggård sanoo.

Valtiolle suurempi vastuu

Hän katsoo, että valtion tulisi ottaa suurempi rooli Pohjoiskalotin kehittämisessä.

-Tämä koskee etenkin infrastruktuurin kehittämistä, tavaroiden ja ihmisten kuljetuksia. Toinen esimerkki on asuntorakentaminen, johon kuntien, alueiden ja maakuntien resurssit eivät yksinään riitä. Näistä asioista valtion tulisi ottaa suurempi vastuu. Jotta ihmiset saadaan viihtymään ja asumaan täällä, pitää panostaa myös enemmän kulttuuriin, Berggård vaatii.

Kirjeenvaihtoystävä pohjoisessa

Glenn Berggård on alun perin syntyisin Råneå joen laaksossa Norrbottenista.

-Ensimmäiset Pohjoiskalotin kontaktini sain nuorena kirjeenvaihtokaverin kautta, joka vietti suurimman osan ajastaan Kirkkoniemessä, hän kertoo.

Yhdyskuntarakentaja

Glenn Berggård kouluttautui yhdyskuntarakentajaksi tuolloisessa Luulajan teknillisessä korkeakoulussa, joka nykyisin on yliopisto. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2010 liikennesuunnittelussa.

-Väitös käsitteli jalankulkijoita ja liukkaita olosuhteita, mikä on ajankohtainen teema pohjoisessa, Glenn Berggård kertoo.

Arktiset kysymykset

Glenn Berggård aloitti politiikassa vuonna 1979 Vasemmistopuolueessa.

-Aluksi olin kunnallispolitiikassa, vuodesta 1994 maakäräjäpolitiikassa ja vuodesta 2015 lähtien olen ollut kokopäiväinen aluepoliitikko, hän sanoo.

Glenn Berggård on työskennellyt Arctic Frontiers tapahtuman järjestelyorganisaatiossa, entisessä Kolarctic-ohjelmassa ja Interreg-ohjelmissa.

-Arktiset asiat ovat aina kiinnostaneet minua. Olen myös työskennellyt kahdenvälisten yhteistyösopimusten parissa Norrbottenin ja Pohjoiskalotin naapurivaltioiden välillä, hän kertoo.

Glenn Berggård on jäsenenä myös Itämeren komiteassa (BSC) sekä Perifeeristen  merialueiden yhteistyössä (CPMR), muun muassa sen arktisen työryhmän varapuheenjohtajana.

Norrbottenin painopisteet

Puheenjohtajuuden siirtyessä Norrbotten on laatinut ohjelman, jossa se esittelee toiminnan painopisteitä seuraavien kolmen vuoden aikana.

Kerroimme puheenjohtajuusohjelmasta aikaisemmassa artikkelissa. Voitte lukea sen täältä

Norrbotten puheenjohtajana Pohjoiskalotin neuvostossa – esittelee uusia prioriteetteja | Pohjoiskalotin neuvosto

Työskentely nuorten kanssa

Norrbotten jatkaa työtä myös sellaisten asioiden parissa, joita Nordlandin maakunta priorisoi puheenjohtajakaudellaan 2023–2024.

-Tärkeä teema, jota aiomme jatkaa, on tehdä nuorista aktiivisempia yhteiskunnassa. Nuoret ovat tulevaisuutemme. Emme työskentele vain nuorten hyväksi, vaan yhdessä nuorten kanssa, Berggård sanoo.

Valmiusyhteistyö

Hän pitää myös tärkeänä valmiusyhteistyötä Pohjoiskalotilla..

-Se ei koske vain sotilaallista, vaan suurelta osin myös siviilivalmiusyhteistyötä, joka on tullut entistä tärkeämmäksi nykyajassa. Se tarkoittaa yksityisten ihmisten välistä yhteistyötä, Glenn Berggård sanoo.

Kent Lidman