2019, Uutinen 03.05.2019 Paula Mikkola
Pohjoiskalotin neuvoston uusi puheenjohtaja Linda From Region Norrbottenista haluaa kehittää mm. hoitoalan, infrastruktuurin ja matkailun yhteistyötä toimikaudellaan.

-Pohjoiskalotti on minulle tärkeä alue ja otan mielenkiinnolla vastaan Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtajan tehtävän. Hotellinjohtajana toimiessani olen tavannut paljon ihmisiä koko Pohjoiskalotin alueelta. Näin kertoo Region Norrbottenin maltillisen kokoomuksen poliitikko Linda Frohm, josta tulee Pohjoiskalotin neuvoston uusi puheenjohtaja Norrbottenin puheenjohtajuuskaudelle vuosina 2019-2020.

Ruotsin viime syksyn vaalien jälkeen Linda Frohm valittiin Norrbottenin alueneuvokseksi. Hän on aikaisemmin toiminut useita vuosia Kalixin hotelli Valhallan johtajana. Nyt hän vastaa yhteisöperustaisen hoidon, perusterveydenhoidon ja hammashoidon palveluista. Lisäksi hän toimii puheenjohtajana Region Norrbottenin kansainvälisessä valmistelussa.

Vastuu aluekehityksestä on siirtynyt Ruotsissa lääninhallitukselta aluehallinnolle. Tästä syystä Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtajakin tulee ensimmäistä kertaa Region Norrbottenin organisaatiosta eikä lääninhallituksesta kuten aikaisemmin.

Rajayhteistyö on tärkeää

Pohjoiskalotin rajat ylittävä hoitoalan, pelastus- ja poliisitoimen yhteistyö ovat Linda Frohmille tärkeitä kysymyksiä.

-Rajat ylittävä yhteistyö on meillä edennyt jo hyvin pitkälle. Jos esimerkiksi pelastushälytys tulee valtionrajan toiselta puolelta, maantieteellisesti lähin yksikkö voi vastata siihen. Se ei valitettavasti aina ole aivan lain mukaista, koska kansalliset lainsäädännöt eivät pysy yhteistyön kehityksessä mukana. Jokaisella maalla on omat lakinsa. Tästä syystä onkin tärkeää, että erilaiset rajaesteet poistetaan ja lakeja yhtenäistetään maiden välillä, Frohm toteaa.

Raja-alueille omat erityissäännöt

Frohmin mielestä raja-alueilla pitäisi olla omat erityissäännöt, joita molemmin puolin rajaa noudatettaisiin.

-Yhteinen raja-alue voisi käsittää tietyn kilometrimäärän rajaa, jossa valtioiden välistä yhteistyötä voidaan tehdä, vaikka lainsäädäntö eroaakin maiden välillä, hän sanoi.

Rajaneuvonnan rahoitus

Pohjoiskalotin neuvoston keskeisimpiä tehtäviä on poistaa rajaesteitä, jotka hankaloittavat yksityishenkilöiden ja yritysten rajat ylittävää liikkuvuutta Pohjoiskalotilla. Tästä syystä Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan pysyvän rahoituksen varmistaminen on tärkeää (tästä lisää muissa uutisissa).

-Rajaneuvonta tekee erittäin arvokasta työtä. Ensimmäinen askel on todeta toiminnasta saatu hyöty ja tehdä päätös rajaneuvonnan toiminnan vakinaistamisesta. Niiden pohjalta pitää etsiä ratkaisua rahoituksen varmistamiseen, Frohm totesi.

Kansallinen taso

Frohmin mielestä kunkin maan vastuuhenkilöiden pitää olla yksimielisiä siitä, että Rajaneuvonnan toimintaa priorisoidaan.

-Rajaneuvonnan toiminta pitää nostaa kansalliselle tasolle ja osoittaa sen ansiot. Rajaneuvonnasta ei saa toiminnassa tulla yksinäistä saarta. Odotan mielenkiinnolla työtä näiden asioiden parissa, hän kertoi.

Varasliigat ja matkailu

Toinen rajat ylittävä kysymys, jossa Linda Frohm korostaa yhteistyön merkitystä, ovat kansainväliset varasliigat, jotka toimivat alueella.

-Kansainväliset varasliigat eivät tunne mitään rajoja. Onkin tärkeää tehdä yhteistyötä rajojen yli, jotta niihin päästään käsiksi ja ne saadaan pysäytettyä, hän sanoi.

Hän haluaa myös olla mukana kehittämässä rajat ylittävää elinkeinoelämän yhteistyötä.

-Hotellinjohtajalle matkailu on sydäntä lähellä. Sillä alalla tehdään jo yhteistyötä rajan yli, mutta kehitettävää riittää edelleen. Pohjoiskalotilla on myös suunnattomat luonnonvarat, joiden hyödyntämisessä voimme lisätä yhteistyötä. Tarvitsemme lisää yhteistyötä myös infrastruktuurin alalla. Nämä ovat vain muutamia niistä asioista, joiden parissa haluan toimia Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtajuuskauden aikana, Linda Frohm kertoi.