2021, Uutinen 12.06.2021 Paula Mikkola
Pohjoiskalottikonferenssin järjestäminen siirtyy vielä kerran. Uusi ajankohta on viikonloppu 7.-8. toukokuuta 2022 Bodenissa. -Valitettavasti joudumme siirtämään konferenssia vielä kerran, koska korona-pandemian tilanne on edelleen epävarma. Olen siitä todella pahoillani, mutta pidimme sitä ainoana ratkaisuna, kertoo Föreningen Nordenin Norrbottenin piirin puheenjohtaja Eivor Olofsso

Niin kuin olemme aikaisemmin uutisissa kertoneet, Pohjoiskalottikonferenssi piti järjestää Bodenissa jo elokuussa 2020. Koronan takia Norrbottenin Föreningen Norden päätti myöhäistää tapahtuman tämän vuoden elokuulle. Nyt kuitenkin konferenssin ajankohta siirtyy vielä kerran eteenpäin, ensi vuoden toukokuulle.

-Uskon ja toivon, että pystymme silloin sen todella toteuttamaan. Yksi syy konferenssin järjestämiseen toukokuussa on Ruotsissa pidettävät vaalit syyskuussa 2022, emmekä halua järjestää tapahtumaa liian lähellä vaaleja, Olofsson kertoo.

Suomessa vuonna 2023 tai 2024

Tulossa on 31. Pohjoiskalottikonferenssi vuonna 1960 Torniossa järjestetyn ensimmäisen tapahtuman jälkeen. Konferenssi pidetään joka toinen vuosi ja sen järjestelyvastuu kiertää Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä. Alkuperäinen suunnitelma oli, että Suomi järjestäisi konferenssin vuonna 2022.

-Pandemia on sotkenut konferenssien järjestelyrytmin. Suomen pitää nyt tehdä päätös siitä, järjestääkö se seuraavan konferenssin vuonna 2023 vai 2024. Vuonna 2022 ei voi järjestää kahta konferenssia, Olofsson toteaa.

Kestävä Pohjoiskalotti

Ensi vuoden konferenssin teemaksi on jo aikaisemmin valittu Kestävä Pohjoiskalotti – houkuttelevampi, liikkuvampi ja turvallisempi Pohjoiskalotti.

-Perusteemasta pidämme kiinni, vaikka konferenssi toteutuukin myöhemmin, mutta sen sisältö voi hieman muuttua. Luonnollisesti meidän pitää keskustella, millä tavoin korona-pandemia on vaikuttanut Pohjoiskalotin alueen yhteistyöhön, Olofsson sanoo.

Kriittinen rajojen sulkemiselle

Hän suhtautuu erittäin kriittisesti Pohjoiskalotin rajojen sulkemiseen pandemian aikana.

-Suljetut rajat ovat meille Tornionlaaksossa asuville täysin vieraita, Olofsson toteaa.

Hänen mielestään pääkaupunkien vallanpitäjät eivät ole ymmärtäneet, miten yhteistyö Pohjoiskalotilla toimii.

-Pääkaupunkien, Helsingin tai Tukholman rajat voidaan hyvinkin sulkea, muttei Tornion ja Haaparannan välistä rajaa. Nehän ovat kuin yhtä kaupunkia, jossa kävellään rajan yli tapaamaan toisiaan, ilman että siihen liittyy mitään rajoja, Olofsson sanoo.