Uutinen 27.03.2022 Paula Mikkola
Neljän vuoden tauon jälkeen Pohjoiskalottikonferenssi järjestetään jälleen. Sen teemaksi on valittu ”Asuminen ja eläminen kestävässä Pohjolassa” ja tapahtuma järjestetään Ruotsin Bodenissa 7.-8.toukokuuta. -Tämä on tärkeä ja ajankohtainen teema. Se noudattaa myös Pohjoismaiden ministerineuvoston määrittämää kestävän kehityksen visiota, toteaa konferenssin järjestävän Föreningen Norden Norrbottenin toiminnanjohtaja ja hankevetäjä Maja Mella.

Pohjoiskalottikonferenssit pidetään kahden vuoden välein siten, että Suomi, Ruotsi ja Norja ovat vuorovuosina järjestelyvastuussa. Edellinen konferenssin pidettiin Tromssassa 2018 ja sen jälkeen tarkoituksena oli kokoontua Ruotsissa 2020, mutta tapahtuma siirtyi tälle vuodelle koronapandemian takia.

Tänä vuonna konferenssi on avoinna kaikille.

-Käsittelemme tärkeitä asioita ja haluamme tavoittaa mahdollisimman monia ihmisiä. Ei siis tarvitse olla Pohjola-Nordenin jäsen, jotta voisi osallistua. Kaikki ovat tervetulleita ilmoittautumaan tilaisuuteen, Mella kertoo.

Historiallisia investointeja

Tapahtuman teema liittyy niihin historiallisen mittaviin, fossiilittoman teollisuuden investointeihin, joita Pohjois-Ruotsiin ja Pohjoiskalotille suunnitellaan. Miten näin suuret uudistukset onnistutaan kytkemään alueen asukkaisiin niin, että koko yhteiskunta muuttuu tulevaisuudessa kestävämmäksi?

Pohjoiskalottikonferenssi tarjoaa muutokseen pohjoisen näkökulman.

-Samanlaisia suurhankkeita on menossa joka puolella Pohjoiskalottia. On tärkeää toimia rajattomasti ja koko alueen kattavasti. Haasteet ovat meille kaikille yhteisiä, Mella toteaa.

Yhteistyön rakentamista

Pohjoiskalottikonferenssi pyrkii rakentamaan yhteistyötä, jonka puitteissa ihmiset pääsevät kohtaamaan toisiaan ja miettimään yhdessä ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin. Se tarjoaa Pohjoismaiden välisiä yhteistyön tilaisuuksia, levittää niistä tietoa ja nostaa esiin pohjoismaisen ja kansalaisten välisen yhteistyön merkityksen.

Kohtaamispaikkoja

Pohjoiskalottikonferenssissa kohtaavat Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteiskunta ja kansalaiset, politiikka, julkinen sektori, tutkimus ja elinkeinoelämä.

-Pohjoiskalottikonferenssit ovat olleet korkeiden poliitikkojen ja kansalaisten välisiä kohtaamispaikkoja. Esimerkiksi Ruotsin entinen pääministeri Thorbjörn Fälldin on puhunut yhdessä konferenssissa, Mella kertoo.

Kestävyys

Tämän vuoden Pohjoiskalottikonferenssin teemoista voidaan mainita Bodenin ja Luulajan fossiilittomat yhteiskuntapilotit, kansalaisten uudet mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan kehittämiseen, yhteiskunnan kestävyyden eri näkökulmat ja siihen tähtäävät hankkeet, Pohjoiskalotin sointi, onnellisuus ja hyvä elämä. Konferenssiin sisältyvä Agenda Pohjoiskalotti tarkastelee asumista ja elämää kestävässä Pohjolassa eri näkökulmista; liikkuvuus, kuljetukset ja rajaesteet; kulttuuri ja kielellinen yhteys; ihmiset, luonto ja yhteiskunnan muutos; sekä rauha ja turvallisuus.

Paljon puhujia

Monella konferenssin puhujalla on kytkös pohjoisen suuriin vihreisiin investointeihin. Puhujien listalla ovat Norrbottenin maaherra Lotta Finstorp, Bodenin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Claes Nordmark ja kunnanjohtaja Mats Berg; Ruotsin Föreningen Nordenin pääsihteeri Josefin Carling ja Norjan Foreningen Nordenin keskusliiton varajohtaja Rune Carlsson; Luulajan teknisen yliopiston tutkija Eugenia Segerstedt, Tromssan yliopiston professori Joar Vittersö, onnellisuustutkija Markku Ojanen, Tornionlaakson teatterin johtaja Erling Fredriksson ja monia muita.

Konferenssissa tullaan esittelemään myös Nordperspektiv – Pohjoinen näkökulma – unelmien kooste (katso erillinen artikkeli tästä).

Alku 1960

Ruotsin, Suomen ja Norjan Norden-yhdistykset järjestävät Pohjoiskalottikonferenssin joka toinen vuosi.

Tämän vuoden tapahtuma on järjestyksessä 31. Torniossa vuonna 1960 pidetyn ensimmäisen konferenssin jälkeen. Tapahtuman alullepanija oli Norrbottenin silloinen maaherra Ragnar Lassinantti. Ensimmäisen konferenssin aiheina olivat Pohjoiskalotin vesi- ja malmivarat sekä rajat ylittävä vaihto tieteiden alalla.

Seuraava Pohjoiskalottikonferenssi tullaan järjestämään Suomessa vuonna 2024, mutta sen pitopaikkaa ei ole vielä päätetty.

Bodenissa tänä vuonna järjestettävän konferenssin kotisivulta löydät lisätietoja

https://nordkalottkonferensen.confetti.events/

Kent Lidman