2018 30.06.2018 Paula Mikkola
Rajaton Pohjola on teemana tänä vuonna Pohjoiskalottikonferenssissa, joka pidetään Tromssassa 24.-25.elokuuta. - Pohjoiskalotilla eletään rajattomasti. Maantieteelliset ja henkiset rajaesteet pitää poistaa, sanoo järjestävän Norjan Foreningen Nordenin Ane Håvardsholm.

Kyseessä on 30. Pohjoiskalottikonferenssi vuonna 1960 Torniossa pidetyn ensimmäisen konferenssin jälkeen. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi jossakin kolmesta Pohjoiskalotin maasta, Norjassa, Ruotsissa tai Suomessa.

Pohjoiskalotin neuvosto mukana järjestelyissä

Tänä vuonna pääjärjestäjä on Norjan Foreningen Norden. Pohjoiskalotin neuvosto, Pohjoismaiden ministerineuvosto, Sparebanken1 ja Letterstedtska yhdistys ovat mukana rahoittamassa tapahtumaa.

-Odotamme tapahtumaan 120-130 osallistujaa. Ne, jotka hoitavat itse majoitusvarauksensa, voivat ilmoittautua vielä konferenssia edeltävällä viikollakin, Håvardsholm kertoo.

Yhteydet tärkeitä

Pohjoiskalottikonferenssi käsittelee ajankohtaisia aiheita, jotka liittyvät rajaton Pohjola teemaan. Niitä ovat liikenneyhteydet, infrastruktuuri, kuljetukset, navigointi, mobiili- ja laajakaistapeitto. Hyvät yhteydet ovat aluekehityksen perusta ja ne osaltaan vaikuttavat kasvuun ja yritystoiminnan siirtymiseen kestävän kehityksen suuntaan.

-Yksi esimerkki rajattomasta yhteistyöstä Pohjoiskalotilla on Suomen ja Norjan välinen älytiehanke, Håvardsholm toteaa.

Laajakaista

Parempi laajakaista ja tehokkaammat kuljetukset tiivistävät yhteistyötä, avaavat uusia markkinoita ja vahvistavat kansainvälisiä yhteyksiä.

-Laajakaistan rakentaminen ei monilla alueilla etene, mikä on suuri ongelma, Håvardsholm kertoo.

Pohjoiskalotin eri rautatiehankkeet otetaan myös konferenssissa esiin.

Houkuttelevuus

Toinen käsiteltävä teema on Pohjoiskalotin houkuttelevuus. Siihen sisältyvät kestävät toimialat, ruoka ja elämykset. Kyse on Pohjoiskalotin luonnonresurssien hyödyntämisestä, ruoasta ja luonnosta, energiasta, mineraaleista ja osaamisesta. Ohjelmalehtinen toteaa, että alueyhteistyön avulla voidaan kehittää parempaa ympäristöteknologiaa, energiaratkaisuja ja rakennustoimintaa.

-Matkailu on tärkeä toimiala, jossa Pohjoiskalotilla voidaan tehdä rajatonta yhteistyötä, Håvardsholm sanoo.

Monia alustajia

Konferenssin ensimmäinen puhuja on Norjan kunta- ja uudistusministeriön valtiosihteeri Anne Karin Olli. Hänen jälkeensä puhuu Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtaja Remi Strand.

Puhujalistalla ovat lisäksi muun muassa Ruotsin Arktinen suurlähettiläs Krister Bringeus, Pohjois-Lapin alueyhteistyön kuntayhtymän Timo Lohi ja Saamelaiskäräjien elinkeino-, ympäristö- ja aluepolitiikasta vastaava Silje Muotka.

Konferenssista löydät lisätietoja osoitteesta

https://www.norden.no/aktiviteter/nordkalottkonferansen-2018