2019, Uutinen 25.04.2019 Paula Mikkola
-Tunnen suurta haikeutta, kun oma puheenjohtajuuskauteni päättyy Pohjoiskalotin neuvostossa. Luovutan kuitenkin puheenjohtajuuden Region Norrbottenille varmana ja luottaen siihen, että työ Pohjoiskalotin kehittämiseksi tulee jatkumaan, sanoi Remi Strand Pohjoiskalotin neuvoston kevätkokouksessa Vesisaaressa, kun puheenjohtajuus siirtyi Norrbotteniin.

Puheenjohtajuuden siirto tapahtui Vuoreijan linnoituksessa, joka on Norjan vanhin ja maantieteellisesti itäisin linnoitus. Ensimmäinen linnoitus rakennettiin jo 1300-luvulla ja sen nykyinen rakennus on 1730-luvulta.

Linnoitus on Finnmarkin maakunnan ja Vuoreijan kunnan vahva symboli. Rakennuksen omistaa Norjan merivoimat ja linnoitusta johtaa komentaja apunaan neljä värvättyä.

-Meille on kunnia saada järjestää puheenjohtajuuden vaihtaminen täällä. Linnoitus on vuosisatojen ajan ollut vahva norjalainen symboli ja se on minulle henkilökohtaisesti tärkeä, Remi Strand sanoi.

Lipun luovutus

Hän luovutti Pohjoiskalotin neuvoston lipun ja standaarin Region Norrbottenin Glenn Berggårdille linnoituksen komentajan läsnä ollessa.

Neuvoston uusi puheenjohtaja on Linda Frohm, maltillisen kokoomuspuolueen edustaja Region Norrbottenista. Julkaisemme myöhemmin hänen haastattelunsa.

Samassa tilaisuudessa Finnmark ojensi lahjan myös Pohjoiskalotin neuvoston pääsihteeri Paula Mikkolalle.

– Hän on keskeinen henkilö Pohjoiskalotin neuvoston työn ja toiminnan kannalta, Strand totesi.

Pohjoiskalotin neuvoston merkitys

Remi Strand kertoi, että Pohjoiskalotti ja Pohjoiskalotin neuvosto ovat aina olleet hänen sydäntään lähellä.

-Pohjoiskalotin neuvosto perustettiin vuonna 1967 eli samana vuonna, kun itse synnyin. Pohjoiskalotin neuvosto käynnisti raja-alueyhteistyön. Aikojen kuluessa aloimme täällä meillä korostaa enemmän Barentsin yhteistyötä, mutta suomalaiset ystävämme kuitenkin edelleen painottivat Pohjoiskalotin yhteistyön merkitystä, ja siinä he olivat aivan oikeassa. Ympäröivän maailman muuttuessa Pohjoiskalotin neuvoston työstä on tullut tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin, Strand sanoi.

Lisää resursseja tarvitaan

Hänen mielestään Pohjoiskalotti on Euroopan tärkeimpiä alueita.

-Tavoitteemme on tulla Euroopan yhtenäisimmäksi alueeksi. Siitä syystä rajaesteiden poistaminen on Pohjoiskalotin neuvoston tärkeimpiä tehtäviä. Rajaesteistä aiheutuu

ongelmia ja Pohjoiskalotin neuvoston ja Rajaneuvonnan pitää saada lisää rahaa ja resursseja toimintaan rajaesteiden poistamiseksi, Strand vaati.

Pitää ratkaista useampia rajaesteitä

Joka vuosi kukin pohjoismaisen Rajaesteneuvoston kansallinen jäsen onnistuu kehittämään ratkaisun kolmesta viiteen rajaesteeseen.

-Työ edistyy liian hitaasti. Meidän täytyy tehdä kovemmin töitä, jotta useampia rajaesteitä saataisiin ratkaistua. Pohjoismainen yhteistyö on äärimmäisen arvokasta ja Pohjoiskalotin neuvostolla on siinä tärkeä tehtävä, Strand totesi.

Kiitti luottamuksesta

Glenn Berggård kiitti luottamuksesta, kun Pohjoiskalotin neuvostoon puheenjohtajuus nyt siirtyy Region Norrbottenin hoidettavaksi.

-Tulemme jatkamaan Finnmarkin tekemää työtä. Tulemme panostamaan vahvasti rajaesteiden vähentämiseen, Berggård kertoi.

Norrbottenin puheenjohtajuuskauden ohjelmasta kerromme tarkemmin toisessa artikkelissa.