Uutinen 09.12.2024 Kent Lidman
Rajaneuvonta Ruotsi-Suomi-Norja avaa uuden, yksinkertaisemman kotisivun ja palkkaa uuden työntekijän, joka hoitaa muun muassa viestintää. Näitä uutisia Rajaneuvonta toi Pohjoiskalotin neuvoston Luulajan syyskokoukseen. Rajaneuvonnan Tornion toimipisteen koordinaattori Riikka Juntti kertoo havainneensa, että yhä useammat suomalaiset tarvitsevat rajaneuvonnan apua. -Tämä liittyy siihen, että monet suomalaisetkin haluavat päästä osallisiksi Pohjois-Ruotsin suurista vihreän siirtymän investoinneista, Juntti sanoi.

Rajaneuvonnan Skibotnin toimipisteen koordinaattori Willy Örnebakin mielestä uudet kotisivut ja viestintävastaavan palkkaaminen ovat tärkeitä asioita.

-Uusien kotisivujen kautta ja viestintävastaavan myötä avun saaminen meiltä helpottuu huomattavasti. Pidämme kiinni entisestä nettiosoitteesta, mutta sisäänajovaiheen aikana varmimmin pääset sisään osoitteella https://www.grensetjeneste.no/, Örnebakk kertoi.

Verotusta koskevia kysymyksiä

Sen lisäksi, että Suomesta tulevien kysymysten määrä kasvaa, myös yhä useammat yritykset ottavat yhteyttä.

-Usein kysymykset koskevat verotusta. Mihin maahan työntekijä maksaa veronsa, jos esimerkiksi Suomessa toimiva yritys aloittaa toiminnan Ruotsissa? Tämä voi vaikuttaa myös siihen, minkä valtion sosiaaliturvan piiriin työntekijät kuuluvat ja joskus voidaan tarvita kaksinkertaisia vakuutuksia, Juntti selitti.

Pitkiä käsittelyaikoja

Toinen ongelma erityisesti Ruotsissa ovat asioiden pitkät käsittelyajat esimerkiksi veroviranomaisissa tai vakuutuskassassa.

-Rajat ylittävässä työssä on lähes aina erittäin pitkät käsittelyajat. Kyse voi olla esimerkiksi Suomessa asuvasta henkilöstä, joka menee Ruotsiin kesätöihin. Hän tarvitsee palkkaa varten väliaikaisen henkilötunnuksen Ruotsin veroviranomaisilta. Tunnuksen saaminen voi kestää jopa 9 viikkoa ja sinä aikana kesätyö ehtii kenties jo päättyä, eikä työntekijä ole ehtinyt saada yhtään palkkaa, Juntti kertoi.

Hankaloittaa arkipäivän yhteistyötä

Riikka Juntin mielestä rajat ylittävässä yhteistyössä on paljon ongelmia.

-Monia asioita on vielä arkipäivän yhteistyön esteenä. Usein kyse on yksinkertaisista asioista, jotka eivät vaadi lainsäädännön muutoksia toisessa maassa, mutta jotka tekevät asiat hyvin hankaliksi yksityishenkilölle tai yritykselle, hän totesi.

Pohjoiskalotin neuvosto päämiehenä

Pohjoiskalotin neuvosto käynnisti Rajaneuvontatoiminnan jo 15 vuotta sitten. Ensin toiminnan nimenä oli Pohjoiskalotin Rajaneuvonta, mutta myöhemmin nimeksi muutettiin Rajaneuvonta Ruotsi-Suomi-Norja. Pohjoiskalotin neuvosto on toiminnan päämies ja rahoitus tulee pääosin Pohjoismaiden ministerineuvostolta.

Pohjoiskalotin neuvosto on pitkään pyrkinyt varmistamaan toiminnalle pitkäkestoisemman rahoituksen.

-Tornio-Haaparannan toimipiste avattiin 13 vuotta sitten ja nykyisin toimimme myös Skibotnissa ja Altassa Norjan puolella kuuden toimihenkilön vahvuudella, Willy Örnebakk selitti.

Neuvontaa

Örnebakk korostaa, että Rajaneuvonta ei ole viranomainen, käännöstoimisto eikä huolintaliike.

-Me annamme neuvoja ja opastusta kaikille, jotka tarvitsevat apua rajan yli toimintaan. Olemme osa yhteispohjoismaista rajaneuvontapalveluiden verkostoa, Örnebakk sanoi.

Kyselyjen määrät kasvavat

Kyselyjen ja tiedustelujen määrä kasvaa jatkuvasti. Korona-pandemian aikana kyselyitä tuli hetkellisesti ennätysmäärä.

-Tällä hetkellä kyselyiden määrä on noin 5000 vuositasolla. Meihin voi ottaa yhteyttä suoraan sähköpostilla tai puhelimitse, mutta käytössä on myös digitaalinen portaali, jonka kautta voi kirjallisesti kertoa omalla kielellä kokemastaan rajaesteestä osoitteessa dittgransproblem.com, Örnebakk kertoi.

Kent Lidman