2018, Uutinen 18.05.2018 Paula Mikkola
-Tärnaby ja Hattfjelldal ovat historiallisesti yhtä ja samaa aluetta eikä täällä ole entisaikaan ollut mitään rajoja. Tämän rajattoman yhteistyön haluamme herättää uudelleen henkiin hankkeemme avulla, kertoo Aktene Interreg-hankkeen Ruotsin puolen vetäjä Ulf Stefan Winka.

Aktene tarkoittaa ”yhdessä” saamenkielellä. Hankkeen päätavoitteena on saada käyntiin pitkäkestoinen saamelaiskulttuurin yhteistyö Ruotsin Storuman kunnan ja Norjan Hattfjelldalin Sijti Jarngen saamelaiskeskuksen välillä.

Uutta saamelaiskeskusta suunnitellaan myös Tärnabyyn ja se tulee tekemään yhteistyötä Sijti Jarngen kanssa, Winka kertoi.

Kestää 2020 saakka

Aktene-hanke käynnistyi 1. heinäkuuta viime vuonna ja kestää kesäkuun loppuun 2020. Hankkeen budjetti on runsaat 542 000 euroa, mikä vastaa yli neljää miljoonaa Norjan kruunua. Interreg Nord ohjelman lisäksi rahoittajana ovat muun muassa Pohjoiskalotin neuvosto, Nordlannin maakuntahallinto, Storuman kunta, ABF (Ruotsalainen työväen sivistysliitto), Sami Duodji ja Giron Sami teahter.

Hanke kuuluu kulttuuri ja ympäristö toimintalinjaan. Se vahvistaa saamenkieltä, vaalii perinnetiedon säilymistä saamelaisesta ruokakulttuurista ja rakennusperinteestä sekä kehittää saamelaisyhteistyötä Ruotsin ja Norjan välisen rajan yli Västerbottenin ja Nordlannin alueella.

-Täällä Tärnabyssä olemme jo käynnistäneet saamelaisen kengännauhojen palmikoinnin ja alueen historian kursseja yhdessä ABF:n kanssa. Suunnitelmissa on myös kutsua tänne luennoitsijoita, jotka kertoisivat saamelaisten pakkosiirroista lähinnä Karesuvannon alueelta tänne Tärnabyn seuduille 1920- ja 1930-luvuilla, Winka kertoi. 

Kielisirkus

Lisäksi suunnitellaan saamelaiskäsityön, rakennusperinteen ja saamenkielen kursseja.

-Saamelaisteatteri vieraili täällä kielisirkuksen kanssa. Kiirunassa nykyisin toimiva teatteri haluaa saada esityksilleen näyttämön myös tänne saamelaisalueen eteläosiin, Winka sanoi.

Ajatuksena on järjestää rajattomia kursseja Ruotsissa ja Norjassa.

-Ihmisten pitää pystyä osallistumaan kursseille asuinpaikasta riippumatta täällä Ruotsissa tai Norjassa. Haluamme käynnistää yhteistä toimintaa, jossa rajoja ei ole, Winka totesi.

Saamelaiskeskus

Tärnabyyn suunniteltu saamelaiskeskus tekee yhteistyötä Hattfjelldalin Sijti Jarngen kanssa.

-Uusi saamelaiskeskus ei sisälly Interreg-hankkeeseen, mutta meidän tehtävänä on tavallaan kehittää keskukseen toimintoja. Norjassa on useita saamelaiskeskuksia, mutta Ruotsissa on tällä hetkellä vain yksi Östersundissa. Norjalaiset ovat olleet meitä parempia löytämään rahoituksen saamelaiskeskuksille, Winka selitti.

Saamelainen ruoka

Sijti Jarnge panostaa muun muassa saamelaiseen ruokaan osana Interreg-hanketta. Gun Margret Utsi toimii Interreg-hankkeen ja kurssien vetäjänä Nordlannin Hattfjelldalissa

-Järjestämme nyt ensin erilaisia kursseja saamelaisesta ruoasta ja asutushistoriasta. Meillä tulee kursseja kalanjalostuksesta, kasveista, yrteistä ja marjoista kesän aikana sekä myöhemmin perinteisestä metsästyksestä ja poron hyödyntämisestä, Utsi kertoo.

Pakkosiirrot

-Asutuksen historiasta nostamme esiin kysymyksen saamelaisista, jotka pakkosiirrettiin 1920-luvulla Tromssan alueelta Västerbotteniin ja Nordlantiin. Kyse oli sadoista ihmisistä, Utsi selittää.

Saamelaiset alkuperäiskansana, käsityöt ja saamelainen identiteetti ovat muita teemoja.

-Puhumme saamenkielen käytöstä arkipäivässä ja suunnittelemme syksylle myös kielikurssia, mutta se ei ole vielä varmistunut, Utsi sanoo.

Hankkeeseen voi tutustua kotisivulla www.aktene.no