Uutinen 29.09.2024 Kent Lidman
-Vihreä siirtymä on käynnissä kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Teemme yhteistyötä muun muassa Oulun ja Tromssan kanssa ja ratkaisemme ongelmia yhdessä, kertoi Luulajan kunnanneuvos Carina Sammeli Oulun Arctic Frontiers konferenssiss

Sammeli osallistui muiden alue- ja paikallistason edustajien kanssa ohjelmakohtaan ”Parempaa rajat ylittävää yrityskehitystä”, jossa pääkysymyksinä olivat mitä haasteita rajat ylittävälle suunnittelulle on, mitä ratkaisuja vihreälle kehitykselle löytyy ja miten varmistamme kestävän kehityksen.

Lisää turvallisuutta

Mirja Vehkaperä toimii Oulun kunnanhallituksen puheenjohtajana.

-Tilanne on muuttunut lyhyessä ajassa. Joudumme entistä enemmän miettimään turvallisuutta monella alla, esimerkiksi infrastruktuurissa, koulutuksessa tai kaupunkien suunnittelussa, hän sanoi.

Tärkeitä kohtaamispaikkoja

Benjamin Furuly on Tromsin maakuntahallinnon varapuheenjohtaja.

-Pohjoismainen yhteistyö tarkoittaa myös aluetasolla tärkeitä kohtaamispaikkoja. Olemme aivan uudessa tilanteessa emmekä tiedä esimerkiksi mitä Barentsin yhteistyölle tapahtuu, hän sanoi.

-Näinä aikoina yhteistyötä tarvitaan monella alalla, esimerkiksi Arctic Five yhteistyötä yliopistojen tasolla. Meidän pitää muistaa, että yhteistyötä tekevät organisaatiot eivät ole mitään ilman ihmisiä. Me poliitikot osallistumme kaikki siihen, Mirja Vehkaperä totesi.

Etsii kumppaneita

Eirik Lundblad toimii norjalaisen Norinnovan operatiivisena johtajana.

-Kyse on eri tasojen, kansallisesta ja alueellisesta yhteistyöstä. Etsimme uusia kumppaneita yhteistyöhön, hän sanoi.

– Energia on yksi alue, jossa tarvitsemme lisää yhteistyötä. Meillä on pulaa energiasta, jota joudumme tuottamaan entistä enemmän, jotta vihreä siirtymä saadaan onnistumaan, Furuly sanoi.

-Meillä ei ole vaihtoehtoja vaan investointeja on tehtävä lisää energiansaannin varmistamiseksi, Lundblad totesi.

Suuria investointeja

Carina Sammeli kertoi Luulajassa menossa olevista suurinvestoinneista, jotka ovat osa Pohjois-Ruotsin panostusta teollisuuden vihreään siirtymään.

-Toteutamme Luulajan sataman laajennuksen suurhankkeen, jonka vuoksi ihmiset ovat huolissaan lähistöllä sijaitsevista kesämökeistään. Meidän pitää ratkaista myös tällaisia kysymyksiä, hän sanoi.

Infrastruktuuri

Infrastruktuuriin, kuten rautateihin, pitää myös investoida, jotta vihreä siirtymä toteutuu.

-Liikennekäytävää Narvikista Ruotsin läpi pitää kehittää. Tarvitsemme myös lisää suoria lentoyhteyksiä Tromssaan, Furuly luetteli.

-Nato-jäsenyys edellyttää myös infrastruktuurin laajentamista. Rautatiet ja maantiet ovat armeijalle tärkeitä, ja niiden kehittämiseksi meidän pitää toimia yhdessä, Sammeli sanoi.

Osaajapula

Arktisella alueella osaajapula on myös vaikea kysymys.

-Meillä on suuria haasteita saada työntekijöitä. Niistä on pulaa kaikkialla, Eirik Lundblad kertoi.

-Meidän pitää tehdä enemmän sen eteen, että saamme ihmisiä muuttamaan tänne ja asettumaan asumaan alueillemme. Tänne pitää saada myös lisää matkailijoita, jotka näkevät miten hyvä alue tämä on ja voivat harkita tänne muuttamista, Sammeli pohti.

Yhteinen kampanja

Mirja Vehkaperän mielestä voitaisiin toteuttaa yhteinen rajat ylittävä kampanja.

-Sen pitäisi olla positiivinen kampanja, joka saisi ihmisiä muuttamaan tänne, hän sanoi.

-Meillä on paljon tarjottavaa, keskiyön aurinko ja revontulet esimerkiksi. Arktinen harjoittelu voi olla tärkeä keino saada ihmiset muuttamaan tänne, Lundblad totesi.

-Kieli on tärkeä. Meidän pitäisi suhtautua avoimemmin erikielisten ihmisten tänne muuttoon, Vehkaperä sanoi.

Kent Lidman