Uutinen 28.01.2022 Paula Mikkola
-Toivomme, että arktiselle alueelle syntyy toistuvia arktisia kulttuurifestivaaleja, sanoi Oulu 2026 organisaation johtaja Piia Rantala-Korhonen. Organisaatio suunnittelee ja tulee toteuttamaan Oulun Eurooppalaisen kulttuuripääkaupunkivuoden 2026. Rantala-Korhonen esitteli suunnitelmaa raja-yhteistyöorganisaatioiden foorumille Oulussa.

Pitkä valmistelu- ja hakuprosessi edelsi Oulun valintaa Euroopan 2026 kulttuuripääkaupungiksi. Toimenpiteitä käynnistetään rinnakkain kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 suunnittelun kanssa.

-Pidämme itseämme arktisena pääkaupunkina ja meillä on sopimus Luulajan kanssa Perämeren toisella puolen yhteisten tapahtumien toteuttamisesta kulttuuripääkaupunkivuoden aikana, Rantala-Korhonen sanoi.

Pohjois-Norjan Bodö on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2024. Sielläkin järjestetään arktinen festivaali.

-Tavoitteemme on varmistaa, että joka vuosi järjestetään toistuva arktinen festivaali jossakin puolella arktista aluetta. Tämä tulee olemaan yksi kulttuuripääkaupunkivuoden tuloksista, Rantala-Korhonen kertoi.

Rohkea kaupunki

Vuosien 2021-2027 aikana Oulu panostaa kulttuuripääkaupunkivuoteen 50 miljoonaa euroa.  

-Se on iso summa ja pääteemana onkin saada kaupungissa aikaan kulttuuri-ilmaston muutos. Kaupunki pitää nähdä uudella tavalla. Meidän pitää rohkaista innovaatioita ja uuden tekniikan hyödyntämistä uusilla aloilla. Meidän pitää olla rohkea kaupunki, jossa alakulttuurit pulppuavat. Meidän pitää esitellä pohjoisen kulttuuria ja luontoa muulle Euroopalle, Rantala-Korhonen totesi.

Arktinen ruoka ja tekoäly

Oulu aikoo panostaa arktisen ruoan markkinointiin.

-Sen pitää olla arktisen alueen luonnon raaka-aineista valmistettua. Tästä syystä, jotta ruokaa voi kutsua arktiseksi ruoaksi (Arctic Food), sen tulee täyttää tiettyjä vaatimuksia, Rantala-Korhonen selitti.

Toinen, tekninen uudistus on tekoälyn lisähyödyntäminen.

-Tekoälyn avulla ratkaisemme konflikteja ja järjestämme kulttuurin ja taiteen kanssa yhteisiä rauhanmarsseja. Kaikkien tulee voida osallistua omine mielipiteineen. Konfliktien sijasta hyväksymme sen, että ihmiset ajattelevat eri tavoin, ja käytämme sitä kehittämisen pohjana, Rantala-Korhonen kertoi.

Lisää matkailijoita

Oulussa, niin kuin monella muullakin alueella, matkailu on pysähtynyt lähes kokonaan korona-pandemian aikana.

-Tavoitteemme on nyt kasvattaa matkailua 20 prosenttia. Teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa täällä omalla alueella ja Perämeren toisella puolen. Käytämme hyväksi sitä, että olemme raja-alue, Rantala-Korhonen sanoi.

Hyvinvoinnin lisääminen

Hyvinvoinnin lisääminen on vielä yksi tavoite.

-Kulttuuri edistää hyvinvointia. Tulemme satsaamaan vahvasti erityisesti nuorisokulttuuriin, Rantala-Korhonen kertoi.

Digitaalinen panostus

Tulossa on myös suuria digitaalisia panostuksia.

-Kulttuurin voi kokea fyysisesti ja sähköisesti. Kulttuuri on elämyksiä ja tarjoamme kulttuuria, joka voidaan kokea digitaalisesti. Kulttuuri yhdistää ja me haluamme olla pohjoisen kulttuuri-ikkuna eurooppalaiseen kulttuuriin. Olemme muun muassa mukana eurooppalaisten kulttuuripääkaupunkien yhteistyöverkostossa, josta saamme kokemuksia ja voimaa, Piia Rantala-Korhonen selitti.

Kent Lidman