Uutinen 04.09.2023 Kent Lidman
-Tästä syksystä lähtien kolmen Pohjoiskalotin valtion työnvälitykset ovat mukana Rajaneuvonnan toiminnassa. Sen lisäksi 13.–14. syyskuuta järjestämme yhteistyöteemaisen vuosiseminaarimme Ruotsin Kiirunassa. Näin kertoo Ruotsin työnvälityksen Eures-neuvoja Birgitta Tamminen, joka työskentelee Ruotsi-Suomi-Norja rajaneuvonnan Tornion toimipisteessä.

Pohjoiskalotin neuvosto vastaa Rajaneuvonnan toiminnasta, jota pääosin rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Norjan työnvälitys NAV aloitti ensimmäisenä yhteistyön Rajaneuvonnan Skibotnin toimipisteen kanssa ja sittemmin myös Alta tuli mukaan. Viime vuoden keväästä lähtien myös Ruotsin työnvälityksestä Birgitta Tamminen tuli mukaan Tornion toimipisteeseen. Piakkoin myös Suomen työnvälitys liittyy mukaan Rajaneuvonnan työhön.

 

– Tämä on todella hienoa. Nyt voimme panostaa sataprosenttisesti rajat ylittävän yhteistyön lisäämiseen, Tamminen toteaa.

Mittavia investointeja

Rajat ylittävä yhteistyö, Yhteinen elinvoimainen pohjoinen, on teemana Kiirunan seminaarissa 13.–14. syyskuuta. Sen järjestävät Ruotsi-Suomi-Norja Rajaneuvonta yhdessä Pohjoiskalotin neuvoston, Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Ruotsin hallituksen kanslian kanssa.

Lähtökohtana ovat monet suuret vihreät investoinnit, joita Pohjoiskalotille on tulossa.

– Lapin kauppakamarin tekemän laskelman mukaan Pohjoiskalotille tullaan investoimaan 190 miljardia euroa vuoteen 2040 mennessä. Suunnitelmissa pisimmälle on edetty Pohjois-Ruotsissa, mutta Pohjois-Suomi ja Norja seuraavat perässä, Tamminen kertoo. 

Yhteistyötä rajojen yli

Investointeja varten työvoimaa pitää rekrytoida yli rajojen. Pitää rakentaa verkostoja ja yhteistyötä kolmen työnvälityksen ja Rajaneuvonnan välille.

– Yhteisen pohdinnan tuloksena valitsimme seminaarin teemoiksi yrittäjyyden, päätöksenteon, innovatiiviset ratkaisut ja rajat ylittävän liikkuvuuden Pohjoiskalotilla. Ohjelman olemme rakentaneet yhdessä Pohjoiskalotin neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston kanssa, Tamminen kertoo.

75 osallistujaa

Arviolta 75 henkilöä kaikista Pohjoiskalotin maista ja yhteiskunnan eri sektoreilta on ilmoittautunut tapahtumaan.

Seminaarin ensimmäinen päivä sisältää pohjoisen elinvoimaa, työmarkkinoita ja rekrytointia käsittelevän paneelikeskustelun, jossa mukana ovat Suomalais-Ruotsalainen kauppakamari, LKAB, Uusi Paakkola, Narvikin kunta ja Region Norrbotten.

Pohjoinen elinvoima

Paneelin jälkeen kuullaan neljää puhujaa, jotka kertovat työstä elinvoimaisen ja yhtenäisen pohjoisen toteutumiseksi. Puhujat ovat Lapin liitosta Päivi Ekdahl Rovaniemeltä, Ruotsi-Suomi-Norja Rajaneuvonnan Willy Örnebakk Skibotnista, Tiina Keränen Lapin TE-palveluista ja Stina Almkvist Region Norrbottenista.

Alueelle muutto ja pitovoima

Toisen seminaaripäivän aluksi Skellefteån työnvälityksen Ida Rönnholm kertoo alueelle muutosta, sinne asettumisesta ja siellä pysymisestä.

Sen jälkeen asiantuntijapaneeli jatkaa keskustelua aiheesta. Mukana ovat edustajat Business Torniosta, Nordjobbista, Oulun kansainvälisestä talosta, Skibotnin Ruotsi-Suomi-Norja Rajaneuvonnasta ja Norjan NAVista.

Tämän jälkeen kuullaan vielä Nina Mäen esittely DeTo-hankkeesta, Emilia Modigh kertoo Nordjobbista ja Petri Suopanki tuo kuulumisia Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristöstä.

Seminaari päättyy Pohjoiskalotin neuvoston valmisteluryhmän puheenjohtajan, Stig Olsenin tekemään yhteenvetoon.

Kent Lidman